Britansko školovanje i dela koja se čuvaju u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu: “Pomorišac – Vasa Pomorišac” 1Foto: Marija Konjikušić

Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac”otvorena je sinoć u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini gde je izloženo više od 70 dela ovog izuzetnog likovnog stvaraoca.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Ana Ereš, kustoskinja izložbe, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije, koji je otvorio izložbu.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski osvrnula se na naslov izložbe “Pomorišac – Vasa Pomorišac” objasnivši da je on odabran sa idejom da ukaže na umetnikovo britansko školovanje i pripadnost tom za našu sredinu neobičnom artističkomn krugu.

„Vasa Pomorišac bio je jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine 20. veka koji se školovao u Londonu i čija se dela čuvaju u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Svojim dubokim posvećenjem bio je agent moderne umetnosti i zbog toga je poseban i jedinstven u srpskoj kulturi”.

Pomoriščev umetnički put razvijao se od rodnog Modoša, preko Zagreba, Minhena i Beograda, pa sve do Londona i Pariza.

O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, ali i dobar prijem kod kritike i pozitivna mišljenja tadašnje stručne javnosti, kolega i društva uopšte.

Britansko školovanje i dela koja se čuvaju u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu: “Pomorišac – Vasa Pomorišac” 2
Foto: Marija Konjikušić

Takođe, saradnja sa Maticom srpskom nije izostala. Bio je poslednji, jedanaesti stipendista Matice srpske, zbog čega nije slučajno što je jubilej 175 godina Galerije Matice srpske, koji je započet izložbom dela prvog stipendiste Uroša Predića, zaokružen izložbom dela Vase Pomorišca.

Upravnica Galerije Matice srpske navela je da su 76 izloženih umetničkih dela dostupni javnosti zahvaljujući podršci brojnih partnera: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, kao  i Fonda za penziono osiguranje u Zrenjaninu.

Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” upotpunjena je objavljivanjem kapitalne monografije o umetniku pod nazivom “Vasa Pomorišac. Slikar modernosti i kontinuiteta”.

Monografija je nastala kao poslednja u nizu jubilarnih publikacija u okviru obeležavanja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.

Upravnica ove kuće navela je da su 76 izloženih umetničkih dela dostupni javnosti zahvaljujući podršci brojnih partnera: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, kao i Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu.

Izložba je izvorno realizovana u saradnji Galerije Matice srpske sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, a publika je prvi put mogla da je vidi u Galeriji Matice Srpske u periodu od 20. 10. 2023. do 3. 3. 2024. godine.

Kustoskinje izložbe su Jelena Ognjanović i Ana Ereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari