CMG: Strani investitori imaju poverenje u kinesko tržište 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/Djordje Krstic/DS

Vrednost stranih investicija u Kini je u januaru ove godine, isključujući bankarstvo, hartije od vrednosti i osiguranje, prema podacima Ministarstva trgovine dostigla je 102,28 milijardi juana, što je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

To je, ekvivalentno 15,84 milijarde američkih dolara, što je godišnje povećanje od 17,6 odsto.

„Ovi blistavi podaci su ključna poruka spoljnom svetu: strani investitori i dalje imaju poverenja u kinesko tržište, dok je atraktivnost Kine kao mesta za ulaganje i dalje jaka“, istakla je CMG.

Navodi se da je u pozadini još uvek teške epidemije i sporih globalnih direktnih stranih investicija, Kina privukla strane kompanije da povećaju ulaganja, što nije samo rezultat efikasne prevencije i kontrole epidemije, već i prednost supervelikog tržišta.
Za preduzeća koja se finansiraju iz inostranstva, prva i glavna briga je kontinuirano oslobađanje potencijala rasta velikog kineskog tržišta.

Jedna za drugom, sprovedene su mere za proširenje otvaranja i optimizaciju poslovnog okruženja, omogućavajući multinacionalnim kompanijama da sa većim poverenjem ulažu u Kinu.

S obzirom da je Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) stupilo na snagu 1. januara ove godine, kao što je planirano, buduća ekonomska saradnja u regionu sigurno će dovesti do više mogućnosti za ulaganja u Kini.

Kina će nastaviti da oslobađa veći potencijal rasta, nastaviti da širi otvaranje, stvara tržišno orijentisano, legalizovano i internacionalizovano poslovno okruženje i deli više dividendi od visokokvalitetnog ekonomskog razvoja sa svetom, navela je CMG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari