Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković demantovao je juče tvrdnje aktuelnog ministra finansija Mlađana Dinkića da je falsifikovao podatke o javnom dugu za prošlu godinu. Prethodno je Dinkić optužio Cvetkovića da je sakrio čak 135 milijardi dinara javnog duga, odnosno 1,2 milijarde evra kako bi prikazao da je dug na kraju 2011. bio 45,1 odsto BDP-a, umesto 49,6 odsto, koliko je, kako kaže, stvarno bio.


Dinkić je u emisiji Utisak nedelje rekao da je analiza koju je naredio pokazala da je Ministarstvo u vreme njegovog prethodnika ovu razliku prikrilo i da su time „neki ljudi iz Demokratske stranke“, a pre svega Cvetković, prekršili zakon i obmanuli javnost.

Cvetković je, međutim, ove optužbe odbacio.

„Nije tačno da je Ministarstvo finansija bilo šta sakrivalo, niti da sam ja u tom smislu dao instrukcije bilo kome. Postoje najmanje dve definicije javnog duga, a Ministarstvo finansija se držalo definicije iz Zakona o javnom dugu“, tvrdi Cvetković. Druga definicija javnog duga na koju se poziva bivši premijer, a koju koristi Narodna banka Srbije, pokazuje da je javni dug krajem 2011. bio 45,8 odsto, odnosno tek 0,7 odsto više od računa Ministarstva finansija, što i dalje nije ni blizu Dinkićevih tvrdnji. Cvetković podseća da svi podaci o iznosu javnog duga postoje i da se mogu proveriti.

Ipak, u Upravi za javni dug juče nije bilo moguće sve proveriti, niti dobiti podatke o tome zašto je Uprava u javnost iznosila lažne podatke, ako je ministar Dinkić u pravu, pošto je Ministarstvo finansija, pod čijom kapom deluje Uprava, odbilo da se dalje izjašnjava o ovom predmetu, upućujući nas na Državnu revizorsku instituciju, kao najrelevantniji organ koji treba da odgovori na pitanja o ispravnosti vođenja javnih finansija.

U DRI su, međutim, rekli da će podatke imati tek krajem oktobra, pošto su reviziju javnog duga započeli pre mesec dana.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da mu uprkos tome što je revizija u završnoj fazi, „Zakon i poslovnik ne dozvoljavaju daje bliže informacije“ pre objave zvaničnog izveštaja krajem oktobra.

– Poznato je da je javni dug imao tendenciju porasta – dodao je Sretenović.

U Fiskalnom savetu, još jednom telu zaduženom za kontrolisanje poštovanja zakona u trošenju javnih sredstava, konkretno fiskalnih pravila, kažu da ne znaju ništa o tome da je Cvetković kao ministar finansija sakrio 1,2 milijarde evra, kako bi prikazao manji iznos javnog duga.

– Prvi put smo preksinoć čuli za to, ali je ministrova izjava bila nedorečena, pa se još ne zna o čemu se tačno radi. Činjenica je da ovde podaci kasne, da u javni dug ulazi i garantovani i negarantovani dug i državni i lokalni, a uz to imamo i dve različite definicije za izračunavanje javnog duga i razne načine za izračunavanje BDP-a. To su sve metodološka pitanja koja mogu dovesti do odstupanja, ali ovo o čemu je govorio ministar, ni malo ne liči na samo metodologiju, već na nešto sasvim drugačije. Mi smo samo korisnici podataka koje državne institucije objavljuju – kaže Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, koji upitan da li je moguće sakriti 130 milijardi dinara duga, kaže da je u teoriji sve moguće, „jer je i to samo jedna tabela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari