Cvetković: Programi ministarstva privrede bliži lokalnim i regionalnim korisnicima kroz kancelatiju Fonda za razvoj 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarstvo privrede, u Novom Pazaru, podržalo 63 projekta sa 163 miliona dinara, rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković, nakon otvaranja kancelarije Fonda za razvoj.

Ministar privrede je naglasio da je otvaranje te kancelatije „približavanje programa Ministarstva privrede lokalnim i regionalnim korisnicima“ i da je jedan od motiva „manji procenat zaposlenih“.

-Ministarstvo ima raspisane programe , vredne 3,2 milijarde dinara, opredeljene za mala i srednja preduzeća, nabavku opreme, žensko preduzetništvo. Ovde smo, do sada, podržali sa 163 miliona dinara 63 projekta, čija je, ukupna, vrednost preko 630 miliona – istakao ministar Cvetković i pozvao sve privrednike iz regiona da koriste sredstva Fonda za razvoj, jer „naš posao je jedino uspešan ako planiramo sredstva“.

Direktorka Fonda za razvoj, Tatjana Matić, ocenila je da je itvaranje kancelarije „od izuzetnog značaja za razvoj malih i srednjih preduzeća i privrednih društava“ i da nije značajna samo za Novi Pazar već i za ceo Raški okrug, jer će „oko 300 hiljada ljudi moći da dobije sve informacije, pomoć i aplicira za kredite Fonda za razvoj“.

Novi Pazar je poznat kao grad preduzetnika i ceo razvoj i zapošljavanje oslanjaju se na lokalna srednja i mala preduzeča, jer od demokratskih promena, dve hiljadite godine, nije stigla nijedna direktna incesticija.

U početku se to „pravdalo“ nestavilnom političkom situacijom, koju je zamenila nerazvijena saobraćajna infrastruktura. Zbog toga je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka. Posao traži 50 odsto radno sposobnog stanovništva.

Ministar Cvetković je, nakon otvaranja kancelarije Fonda za razvoj, obišao radive u Ulici generala Živkovića.

U toku je druga faza kompletne, najopterećenije, ulice u gradu, koja bi trebalo da bude završena do kraja meseca.

Prošle godine rekonstruisano je 900 metara i vrednost radova bila je 81,4 miliona dinara. Od toga učešće Ministarstva privrede biloa su 62 miliona, a ostalo je obezbedila lokalna samouprava. Druga faza rekonstrukcije, deonice duge 650 metara, košta 78 miliona dinara, a nadležno ministarstvo je opredelilo 41 milion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari