Da li nas čeka i čokoladna kriza? 1Foto: pixabay /Ri_Ya

Prethodnih godina imali smo energetsku krizu sa ogromnim skokom cena energije, zatim i ogromnu svetsku inflaciju hrane.

U poslednjih godinu dana su eksplodirale cene kakaa, a isto bi uskoro moglo da se desi i sa čokoladom.

Juče je tona kakaa dostigla 10.000 dolara. To je istorijski rekord gledano u nominalnim veličinama.

Prethodna rekordna cena zabeležena je 1977. godine i iznosila je 5.500 dolara za tonu. Ipak, ako se u obzir uzme i inflacija, cena koja bi odgovarala onoj iz 1977. godine sada bi bila oko 27.000 dolara za tonu, piše kolumnista Blumberga Havijer Blas.

Pre samo godinu tona kakaa koštala je 2.500 dolara.

Blumberg je nedavno pisao da je problem sa kakaom i u smanjenju ponude, ali i u povećanju tražnje.

Glavni proizvođač kakovca su zapadnoafričke zemlje, a među njima posebno Obala Slonovače.

Kakao proizvode uglavnom mali poljoprivrednici, koji nemaju novca za investiranje ili obnovu zasada. Stara stabla teško su podnela loše vremenske uslove koji su ove godine pogodili zapadnu Afriku i biljne bolesti, što je dodatno oborilo prinose kakaovca.

S druge strane, u poslednjih 30 godina svetska tražnja za čokoladom je udvostručena. A dalji rast tražnje može se očekivati,jer zemlje poput Kine ili Indije imaju veoma nisku trenutnu potrošnju i stanovništvo čiji prihodi rastu.

Na primer, prosečna potrošnja čokolade u SAD po stanovniku je devet kilograma godišnje, u Indiji jedan kilogram, a u Kini 200 grama.

Procenjuje se da bi manjak kakaa na tržištu mogao da iznosi između 300.000 i 500.000 tona.

Prema oceni stručnjaka može se očekivati ne samo inflaciju cena čokolade, već i šrinkflaciju, odnosno smanjenje količine za istu ili veću cenu.

Nešto što smo već imali priliku da vidimo od kada je čokolada od 100 grama, postala tabla od 80 grama.

U Atlantik grupi, vlasniku Soko Štarka, kažu u odgovoru na upit Danasa, da i dalje poslujemo u okruženju visokih cena sirovina i usluga, a u poslednje vreme u fokusu javnosti je i kakao.

„Cena kakao zrna je od kraja 2023. u naglom porastu i dostiže rekordno visoke nivoe nezabeležene u istoriji trgovine ovom sirovinom i trenutno ne pokazuje znake usporavanja. Kao glavni uzrok navode se loše vremenske prilike u Zapadnoj Africi, a koje su prouzrokovale lošu berbu i deficit na tržištu već treću godinu za redom. Kako se očekuje nestašica kakaa na svetskom tržištu, cene su takođe dostigle istorijske maksimume“, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Kako će se to odraziti na cene i kupce, tek ćemo videti, ali da se naslutiti iz odgovora Atlantik grupe.

„Iako je nemoguće internim uštedama anulirati kretanja na svetskim berzama sirovina, mi smo i do sada, kroz kontinuitet kriza, maksimalno vodili računa o tome da teret poskupljenja u čitavom lancu poslovanja ne prenesemo, svakako ne većim delom, na potrošača“, kažu u Atlantiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari