– Đokica Jovanović, jedan od lidera građanskog protesta u Nišu, koji mesecima unazad zahteva izmenu gradske komunalne politike u korist građana, saslušan je juče u niškoj Policijskoj upravi, kako bi se izjasnio o svojoj izjavi da se političke partije finansiraju i novcem javnih komunalnih preduzeća. Jovanović je kazao da mu je u policiji rečeno da je pozvan po nalogu Višeg javnog tužilaštva, a „na osnovu krivične prijave Miloša Banđura, gradskog većnika resorno zaduženog za javna komunalna preduzeća“.

Na saslušanju sam kazao da takva izjava predstavlja moje lično mišljenje, i opšte mesto u sociološkoj nauci, da su izvori finansiranja naših partija javna komunalna preduzeća. Pri tom sam dodao da najeklantantniji primer takvog finansiranja masovno zapošljavanje partijskih članova u tim preduzećima. Ovakvo saslušanje je vid političkog zastrašivanja, što je poznata i oprobana metoda svih totalitarnih ideologija, režima i partija – rekao je Jovanović, inače profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

 

On je dodao da će uprkos ovakvim pritiscima, Udruženje predsednika skupština stanara, koje je na čelu građanskog komunalnog bunta, i u čijem je Upravnom odboru, nastaviti sa protestima „ukoliko to građani, koji su veoma nezadovoljni opštom situacijom, budu tražili“. Podsetio je da je krivičnu prijavu protiv njega prethodno podnela i Gradska toplana Niš, ali da ju je, prema informacijama koje ima, tužilaštvo odbacilo. Prema njegovim rečima, na „informativnom razgovoru“ u policiji pre njega je bio i predsednik UO Udruženja Saša Kostić zbog izjave u vezi sa naplatom isključenja daljinskog grejanja građanima od strane Gradske toplane.

 Jovanović je kao član UO Udruženja prethodnih meseci više puta govorio o „naduvanim“ komunalnim računima, gradskim javnim preduzećima koja su „odlagališta za partijske kadrove“ i arogantnoj  vlasti koja ne osluškuje potrebe i zahteve građana već pre svega brine o sopstvenim interesima.
 Udruženje, koje, po sopstvenim procenama, okuplja više od 40.000 građana, već mesecima zahteva smanjenje cene daljinskog grejanja, kao i transparentne račune i poslovanje gradskih javnih preduzeća, veći institucionalni uticaj građana na gradsku komunalnu politiku i smene pojedinih gradskih funkcionera iz komunalne oblasti. Ono je od marta ove godine organizovalo više protestnih okupljanja i šetnji, a deo njihovih zahteva gradska vlast je ispunila.

Banđur: Krivična prijava je protiv odgovornih u Toplani

Gradski većnik Miloš Banđur juče je negirao da je podneo krivičnu prijavu protiv Jovanovića, navodeći da je to učinio protiv N. N. lica iz Gradske toplane, a da je Jovanovića naveo kao „izvor izjave“ da je Toplana „višak svojih sredstava prebacivala političkim strankama“. On je to, rekao je, učinio kao odgovorni građanin koji smatra da Jovanovićeve tvrdnje treba proveriti. U Banđurovoj krivičnoj prijavi, sa kojom je Danas upoznat, zaista je navedeno da se ona podnosi protiv N. N. lica u Toplani, a povodom Jovanovićeve izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari