Održavanje zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije dogovarano je još sa prethodnim slovenačkim premijerom Janezom Janšom, ali „nadam se da razumete zašto sam zadovoljan što je umesto Janše došla Alenka Bratušek“, rekao je juče premijer Srbije Ivica Dačić dodavši da je zbog toga sednica ispala „srdačnija i uspešnija“. Slovenačka premijerka Alenka Bratušek, govoreći na slovenačkom, ocenila je da su odnosi Srbije i Slovenije odlični i zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu.

Obraćajući se, posle zajedničke sednice, privrednicima dve države, i Dačić i Bratušekova su se poslužili poznatom pesmom Đorđa Balaševića i poručili „Računajte na naše dve vlade“ u podršci daljem zajedničkom poslovanju.

U centru jučerašnje rasprave bila je velika nesrazmera između visine slovenačkih investicija u Srbiju i veličine srbijanskih investicija u Sloveniju, ali i potreba zajedničkog nastupa celog regiona na trećim tržištima.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić je naveo da su slovenački investitori u Srbiju, koja im je drugo po veličini investiciono tržište, do 2012. godine uložili 1,4 milijarde evra, a investitori iz Srbije u Sloveniju samo oko 100 miliona dolara. Da firme u Sloveniji iz Srbije imaju tek Nektar, Komtrejd i Biohemiju, a samo nekoliko firmi ima predstavništva, dok je u Srbiji slovenačkim kapitalom osnovano 1.500 firmi i predstavništava, od čega 500 aktivnih privrednih društava zapošljava oko 35.000 ljudi, a od države Srbije su dobili podsticaje od 20 miliona evra za otvaranje nešto manje od 4.000 radnih mesta.

Alenka Bratušek je saopštila da je u Sloveniji u toku privatizacija 15 državnih preduzeća i da su investitori iz Srbije dobrodošli pod uslovima koji važe za sve.

Ipak, apsolutna zvezda jučerašnjeg susreta privrednika iz dve države sa dva premijera, bio je prvi čovek Gorenja iz Velenja, Franjo Bobinc, koji je podsetio da ta firma u Srbiji zapošljava oko 1.500 ljudi, da će za dve-tri godine zapošljavati 2.000 i da je u Srbiji veoma zadovoljna kao investitor. Bobinc je govorio na srpskom i veoma se založio za još bližu ekonomsku saradnju celog regiona. „Što je kriza veća, potreba za zajedništvom država je veća jer posao postaje kolektivni sport“, rekao je Bobinc i dodao da u svetu na Gorenje niko ne gleda kao na slovenačkog proizvođača nego kao na proizvođača iz regiona. „Ja govorim srpski pa da me razume ceo svet, ali naša deca se sporazumevaju na engleskom i to nije dobro“, rekao je Bobinc i dodao da je to poziv slovenačkoj premijerki za koju ima predlog da se deci u Sloveniji pruži mogućnost da uče srpsko-hrvatski.

I Bobinc je pohvalio postojanje regionalnog konzorcijuma građevinskih firmi „Feniks“, koji zasad čine firme iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a upravo se razgovara o uključenju jedne kompanije iz Hrvatske. Predstavnik tog konzorcijuma Istok Seljak je dodao da taj konzorcijum sada može da konkuriše bilo kojoj svetskog firmi, recimo Štrabagu i da upravo gradi stadion fudbalskog kluba CSK u Rusiji, a spremaju se i na gradnju bolnica u Kuvajtu.

Postkrizna razmena

Slovenija je uvek među 10 prvih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, ali ukupan nivo razmene iz pretkriznog perioda, od preko milijardu evra, još nije dostignut. Sada ukupna vrednost razmene između dve zemlje iznosi između 800 i 900 miliona evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari