Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se juče sa predstavnicima sindikata i obećao da se zakoni o stečaju i privatizaciji neće naći na dnevnom redu Skupštine dok se o njima ne izjasni Socijalno-ekonomski savet, a da će proces izmena i dopuna Zakona o radu praktično krenuti iz početka.


Nekoliko hiljada radnika preduzeća u restrukturiranju koji su se okupili juče na Trgu Nikole Pašića izašli su sa zahtevima da se smeni ministar privrede Saše Radulović i povuku iz skupštinske procedure zakoni o privatizaciji i stečaju. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Vujovića, traži se smena ministra jer je „inspirator svih spornih zakona i najodgovorniji je što su oni ušli u skupštinsku proceduru“. On je objasnio da se radnici plaše da bi primenom predloženih zakona većina preduzeća u restrukturiranju automatski otišla u stečaj i likvidaciju.

Protest je praktično okončan dogovorom postignutim između radnika i premijera Dačića, koji je poručio da će na prvoj sednici obavestiti članove Vlade o tom zahtevu. Protest su organizovali Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS „Nezavisnost“, a u Beograd su iz više gradova u Srbiji doputovali radnici u 50 autobusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari