Srbija je izložena svojevrsnom desantu hrvatskih „gospodarstvenika“ na njenu privredu, izjavio je u tekstu za „Nedeljnik“ predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović i ocenio da je vreme da Srbija temeljno preispita svoje odnose sa Hrvatskom.


– Hrvatske firme su do 2012. u Srbiju uložile više od 530 miliona evra, a da su dobro znali šta rade, svedoči činjenica da su skoro polovinu novca, konkretno 47 odsto, uložili u poljoprivredu, lov i usluge, a dodatnih 18 odsto u proizvodnju hrane i pića – objasnio je Popović.

On je u tom smislu naveo Ivicu Todorića, vlasnika trgovinskih lanaca – Idea, Merkator i Roda… zatim i Atlantik grupu Emila Tedeskog, koja je vlasnik Soko Štarka, Grand proma, Palanačkog kiseljaka, Multivite i Fudlenda…

– Za vlasnike malih i srednjih preduzeća, čija roba ne može da nađe put do kupca ako ne uđe u prodajne kanale velikih trgovinskih lanaca, veoma je bitan podatak odakle dolaze njihovi vlasnici. Jer logično je da će srpski vlasnik forsirati srpske proizvode, isto kao što hrvatski vlasnik danas u najvećoj meri u svojim supermarketima forsira proizvode iz Hrvatske – dodao je Popović.

On je naveo i da je kao nekadašnji član skupštinskog odbora za bezbednost upoznat sa podatkom „da je hrvatska obaveštajna služba jedna od najaktivnijih stranih službi u Srbiji“.

– Hrvatska već duže od deset godina na sve načine, politički, materijalno i logistički pomaže svojim privrednicima da budu što prisutniji na srpskom tržištu. S jedne strane, radi se o želji da kroz monopole u oblasti trgovine utiču na stabilnost domaćeg tržišta, sa krajnjim ciljem da istisnu srpske proizvode sa polica naših supermarketa i zamene ih hrvatskim – kaže Popović.

On tvrdi i da službeničke pozicije u hrvatskim kompanijama u Srbiji „služe kao paravan za obavljanje obaveštajnih aktivnosti agenata hrvatske tajne službe“. Poznato je, kaže, i to da hrvatske obaveštajne službe, preko ogromnih budžeta za oglašavanje hrvatskih kompanija u Srbiji, utiču na uređivačku politiku određenih medija, obezbeđujući prostor pojedincima i organizacijama otvorenim hrvatskim lobistima u Srbiji.

Prema njegovim rečima bilo je mučno gledati kako su se pojedini srpski političari u prošlosti izvinjavali i dodvoravali Hrvatima, širom im otvarajući vrata Srbije, dok su vrata Hrvatske, posle Oluje, za naš narod zauvek ostala zatvorena.

– Iza tih vrata ostali su imovina, kuće, zemlja, radna mesta proteranih Srba. To nije samo pitanje genocida koji je počinjen nad našim narodom u Oluji, to je i ekonomsko pitanje, i pitanje poštovanja prava svojine, kao univerzalnog i nepovredivog prava u svim civilizovanim zemljama sveta – rekao je on.

Popović navodi da je to pravo Hrvatska prekršila.

– Vreme je da Srbija temeljno preispita svoje odnose sa Hrvatskom, dok se svi proterani Srbi u Oluji ne vrate u svoje domove… Ovde se ne radi o bilo čijem političkom hiru, već se radi o logičnom zahtevu koji bi ispostavio svaki Amerikanac, Englez, pa i Hrvat, da je njegov narod pretrpeo takav zločin i pljačku kao što su pretrpeli Srbi u Oluji – rekao je Popović i zaključio da tek kada ovo pitanje rešimo, možemo kao region da krenemo politički i ekonomski napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari