Bivši većinski vlasnik Autotransportnog preduzeća Vojvodina, Ilija Dević, uputio je ministru regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igoru Miroviću pismo u kome ga obaveštava „šta se sve činilo i još uvek čini na lokalnom nivou Grada Novog Sada protiv njega i preduzeća koju je vodio“.

Dević u pismu ističe da je bio jedan od najvećih domaćih investitora, ali da se firma koju je kupio, zajedno sa dva njegova matična preduzeća, nalazi u stečaju, dok je ceo slučaj na evropskoj listi 24 sporne privatizacije i to kao predmet u kome je oštećen investitor. On podseća da je u privatizaciji kupio 81,65 odsto kapitala ATP Vojvodine, da je u prvoj godini ispunio investicione obaveze i uredno servisirao ostale, da je odmah nabavio nove autobuse i zaposlio dodatnih 200 radnika. Podseća da je potom izgradio novu, savremenu međunarodnu autobusku stanicu, ali da Grad nije ispunio svoj deo ugovora i da objekat zbog toga nije počeo da radi.

Dević u pismu ukazuje na sve pritiske kojima je bio izložen, tvrdi i da su neke od sudskih odluka takođe donete pod pritiskom i ukazuje da ni danas ne zna sudbinu brojnih krivičnih prijava koje je u ovom slučaju podnosio. Umesto da se istraži ko je i po čijem nalogu ignorisao prijave, zašto i u čijem interesu Grad nije ispoštovao svoj deo ugovora, radna grupa MUP-a, tvrdi Dević, „u navodnom ispitivanju spornih privatizacija poziva mene, Svetlanu Miljušević (finansijsku direktoricu) i druge zaposlene, maltretira nas“. On podseća da je reč o „timu iz Novog Sada koji je i ranije, od 2006. godine, ispitivao poslovanje firme u više navrata, sve do uvođenja stečaja, ali ništa nisu nezakonito pronašli“. „Na čelu tog tima bio je donedavno Bogdan Pušić, čija je supruga obuhvaćena krivičnom prijavom Agencije za borbu protiv korupcije zbog slučaja ATP Vojvodina“, ističe Dević, sugerišući da je to možda bio razlog zbog čega istraga nije bila usmerena u pravcu otkrivanja grupa čiji su interesi zaštićeni nakon uvođenja ATP Vojvodine u stečaj.

Pismo u kome su detaljno objašnjene sve sporne situacije Dević završava molbom da ministar organizuje sastanak kako bi zajednički našli rešenje za problem. Inače, dopis je osim ministru Miroviću, upućen i šefici pregovaračkog tima za pristupanja Srbije EU Tanji Miščević, zatim Savetu za borbu protiv korupcije, Agenciji za borbu protiv korupcije, Evropskoj komisiji kao i Evropskom parlamentu, odnosno ambasadoru EU u Srbiji, Majklu Devenportu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari