Vlada Srbije će od 10. septembra predstaviti program fiskalne konsolidacije koji će obuhvatiti izmenu ogromnog broja zakona. Biće donete i mere na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta sa ciljem da sledeće godine budžetski deficit bude oboren sa sedam na četiri odsto bruto društvenog proizvoda ili za oko 100 milijardi dinara“, najavio je sinoć u Skupštini Srbije ministar finansija Mlađan Dinkić ,odgovarajući na poslanička pitanja. On je naveo i da će sa Međunarodnim monetarnim fondom biti sklopljen sasvim novi aranžman, jer je prethodni „potpuno nerealan“.


Ministar finansija rekao je da će između 10. i 14. septembra u Srbiju doći misija MMF-a zadužena za procenu stanja, a da će 8. septembra u Ženevi razgovarati s jednim od ključnih direktora MMF-a. „Očekujemo da pregovore o novom aranžmanu imamo zajedno sa raspravom o budžetu za 2013. godinu, koji će Vlada doneti u oktobru“, rekao je Dinkić, dodajući da Srbija želi da sarađuje sa svima u svetu.

Osnovna ideja programa fiskalne konsolidacije je smanjenje rashoda i da je zato dogovoreno povećanje plata od dva odsto zdravstvu i prosveti i dva odsto u aprilu sledeće godine, rekao je Dinkić i najavio da će plate u javnom sektoru biti ograničene na najviše 160.000 dinara, što znači da će biti smanjene zarade direktorima koji primaju i plate od 400.000 dinara.

Om međutim , nije precizirao da li će penzije biti povećane za dva odsto, nego je naveo da će o tome razgovarati s premijerom Dačićem, potpredsednikom Jovanom Krkobabićem i Fiskalnim savetom, dodajući da postoji „jasan dogovor“ da će penzije pratiti rast plata u javnom sektoru. Ponovio je da će prva od četiri rate pomoći penzionerima koji imaju penziju manju od 15.000 dinara biti isplaćena 17. septembra.

Dinkić je kazao i da će vlada probati da nađe rešenje za isplatu neisplaćenih zarada radnicima iz preduzeća u stečaju i ne mogu da ih isplate. „Poznat mi je problem o presudama u Strazburu povodom neisplaćenih zarada. Ima dosta preduzeća u tom statusu, ona jednostavno nemaju tržište za svoje proizvode, na subvencijama su države, radnici suštinski nisu radili, a ostvarivali su pravo na zarade. To nije jednostavno rešiti, jer isplata zaostalih plata narušava inače tešku poziciju u tim preduzećima“, kazao je Dinkić.

Aleksandar Vučić prvi potpredsednik Vlade Srbije odgovarao je na pitanjeo spornim privatizacijama i saopštio da je Srbija zbog spornih privatizacija, koje su i na spisku EU, oštećena miljarde evra i najavio nove istrage već od ponedeljka.

– Naš cilj nije da nekoga hapsimo i plašimo., već da se sve dobro dokumentuje, da se tužiocu i sudu ostavi najlakši posao. Suština je ne samo da istražimo zloupotrebu službenog položaja, već da pronađemo gde je otišao taj novac i da pokušamo nešto od toga da vratimo narodu i državi. Ne kažem da će to biti lako, posebno što je od nekih privatizacija proteklo i deset godina, podvukao je Vučić, naglašavajući da u ovom poslu „neće biti zaštićenih“.

– Slušao sam od predstavnika EU da neće niko smeti da uđe u „Agrobanku“ zbog Sekulića, da niko neće smeti da dirne neka druga pitanja, kao što vidite, niko u vladi problem sa tim nije imao, istakao je Vučić. Istovremeno, želim da ukažem da oni koji su mislili da će samo jedan deo ili jedan deo tog novca biti pod istragom, nisu bili u pravu. Organizovane pljačke bile su dramatične u prethodnom periodu, a ako Jelko Kacin ima primer bilo kakve pljačke u prethodnih mesec dana, voleo bih da čujem to od bilo koga u ovoj sali i od EU. Ja za takav slučaj ne znam, naveo je Vučić, dodajući da obračun sa korupcijomi kriminalom neće imati ni partijski,ni politički, niti bilo kakav drugi predznak, ali će biti žestok. Sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima sinoć su prisustavovali i gotovo svi ministri u vladi Srbije – Rasim Ljajić, Velimir Ilić, Mlađan Dinkić, Nikola Selaković, Žarko Obradović, Milan Bačević, Slavica Đukić-Dejanović, Goran Knežević, Bratislav Petković i drugi. Sednica je trajala više od tri sata.

Rusi zainteresovani za Železaru

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa smederevskom Železarom , ministar finansija je rekao da je jedna velika ruska kompanija koja zapošljava 70 000 ljudi zainteresovana za kupovinu Železare i da očekuje da će ona uskoro izaći sa konkretnom ponudom. „Sada smo u fazi razgovora sa tom kompanijom. Učinićemo sve da rešimo ovaj problem na način koji će biti dobar za Srbiju“,objasnio je Dinkić poslanicima,dodajući da je Rusija najbolji partner za Železaru. Dodao je i da bi državu u ovom momentu pokretanje proizvodnje u „Železari“ koštalo 180 miliona evra.

Vlada nema čarobni štapić

Na pitanje Čedomira Jovanovića, lidera LDP – zašto je nova vlada odustala od izgradnje moderne evropske Srbije, premijer Dačić da niko nije odustao ni od jedne zapisane ideje. „Iluzorno je očekivati da će neka vlada za mesec dana postojanja imati čarobni štapić koji će dati ono što nedostaje, a što stoji na našem grbu, a to je sloga. Ova vlada ne treba da bude Vlada stranaka, nego cele Srbije. Treba tražiti zajednički imenitelj, spremni smo da razgovaramo sa svima o važnim pitanjima.Stranaka ima mnogo, a država je samo jedna“, odgovorio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari