Direktor APR: Od početka rata u Ukrajini otvoreno 318 firmi čiji su osnivači iz Rusije i šest iz Ukrajine 1Foto: Shutterstock

Direktor Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić izjavio je danas da je od početka rata u Ukrajini, 24. februara do danas otvoreno 318 privrednih subjekata čiji su osnivači iz Rusije, a registrovano je šest firmi sa osnivačima iz Ukrajine.

„Od toga je 95 privrednih društava i 223 preduzetnika. Ako posmatramo ukupan broj novoosnovanih privrednih subjekata od 1. januara ovde godine u APR vidimo da je to tek nešto manje od tri procenta od ukupno registrovanih“, rekao je Lučić za RTS.

U mnogo manjoj meri otvaraju se i firme čiji su osnivači iz Ukrajine – od početka rata registrovano je šest.

„Ako posmatramo ukupan broj privrednih subjekata čiji su osnivači iz Rusije ili Ukrajine, u našem registru vidimo da je to tek 0,4 procenta od ukupnog broja privrednih subjekata i taj broj firmi jeste 1.670“, kaže Lučić.

Što se tiče delatnosti kojima se te firme bave – reč je o nespecijalizovanoj trgovini na veliko, konsultantskim aktivnostima povezanima sa poslovanjem i računarskom programiranju. Od počekta rata izdvojila se jedna delatnost.

„Ako gledamo samo ovaj segment novoosnovanih od 24. februara, tu je dominantna šifra delatnosti računarsko programiranje i to nam govori da ovaj broj nije nikakav trend već samo posledica trenutnih međunarodnih okolnosti i pokušaj naše privrede verovatno da završi neke tekuće poslove“, kazao je Lučić.

Uslovi za strane državljane koji žele da otvore firmu u Srbiji ne razlikuju se mnogo od uslova za građane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari