Đedović: Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti 1Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške u procesu energetske tranzicije.

„U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova. Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilju“, rekla je Đedović, prenelo je ministarstvo u saopštenju.

Po njenim rečima, da bi Srbija bila energetski bezbednija i nezavisnija, moraće da gradi nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjuje neracionalnu potrošnju energije.

„To podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku“, kazala je Đedović.

Ambasadorka Konrad je istakla opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnerstva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

„Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije“, kazala je Konrad.

Ambasadorka je ocenila da nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari