Za Srbiju bi bilo dobro da ugovori aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom jer zemlja sama nije u stanju da izađe iz krize, izjavio je juče saradnik Instituta za tržišna istraživanja na redovnoj, mesečnoj konferenciji za novinare. On je dodao da ako Vlada Srbije ugovori taj aranžman, to bi obezbedilo jeftinije izvore finansiranja.


– Ukoliko se naprave aranžmani sa MMF-om i Svetskom bankom, postoje izgledi da će se iz zone slobodnog pada, makroekonomska putanja Srbije pomeriti u pravcu izlaska iz pada u ambis – naglasio je Đogović. Prema njegovim rečima, budućoj vladi Srbije neophodan partner biće MMF, sa kojim bi pokrenula program reformi, a koji je bio najavljen preko novih zakona o privatizaciji i stečaju, ali i radnog zakonodavstva. On je naglasio i da je jako važno da MMF podrži set mera ekonomske politike, kako bi se, kako je dodao, smirili „nemirni duhovi na nebu srpske ekonomije i vratili u stanje normale“.

Đogović je dodao i da je u interesu Srbije da se što pre napravi kredibilan program mera ekonomske politike preko jasnih zakonskih okvira, a koji je podržan od međunarodnih finansijskih institucija. Time bi se, kako je istakao, povratila stabilnost oscilacije domaće valute i otvorila perspektiva za ostvarenje dugoročno održive makroekonomske stabilnosti. On je naveo i da bi uz podršku MMF-a, posebno u uslovima niskog životnog standarda, bilo moguće da se ostvari projektovana ovogodišnja stopa inflacije do 5,5 odsto.

– Vanredni parlamentarni izbori nisu razlog što je dinar dostigao najnižu vrednost prema evru u ovoj i prošloj godini – 116,0376. Naime, devizni kurs dinara ne počiva na realnim temeljima, na jakim izvoznim mogućnostima zemlje. Zato nisu izbori razlog slabljenja domaće valute, već vrlo loša privredna slika Srbije, odnosno makroekonomska nestabilnost – kazao je Đogović.

Prema njegovim rečima, svaki psihološki faktor koji dovodi do određene neizvesnosti poput parlamentarnih izbora, smanjenje kreditnog rejtinga zemlje, izaziva i smanjenje priliva inokapitala u Srbiju, što dovodi do depresijacije dinara. Đogović je naglasio da su se slične stvari dešavale i prethodnih godina, što govori o tome da se u Srbiji živi u uslovima krhke makroekonomske stabilnosti, a dodao je da se emitovanjem hartija od vrednosti koje kupuju strani investitori samo zamagljuje stvarna situacija.

On je ocenio da je dobra odluka Narodne banke Srbije da oduzme dozvolu Univerzal banci, jer sprečava „erupcije žarišta u bankarskom sektoru“.

Prema rečima Đogovića, Univerzal banka, ali i druge banke koje su bankrotirale, preterano su bile izložene većim kreditnim rizicima, odnosno plasmanu kredita ka preduzećima koja se nalaze u finansijskim dubiozama. Đogović nije želeo da kaže na koji način je došlo do tog plasmana, naglasivši samo da je to bila loša poslovna politika te banke.

Moguć rebalans budžeta

– Biće dobro da se uz novi paket ekonomskog programa obezbede jeftiniji izvori finansiranja kako bi se prebrodio period hirurških zahvata u reformama javnog sektora, kazao je Đogović. Prema njegovim rečima, zahtev MMF-a za uštede u budžetu od oko 400 miliona evra, odnosno da se smanji budžetski deficit za 0,5 do jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, upućuje na to da će biti neophodno da dođe do rebalansa budžeta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari