Izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće da se građevinska dozvola dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana umesto dosadašnjih 240. Zbog loših zakonskih rešenja na dozvole se do sada čekalo i po pet ili sedam godina, zbog čega Srbija ima gubitak u investiranju koji može da se meri milijardom evra – rekla je juče u Skupštini Srbije Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obrazlažući razloge zbog kojih je potrebno usvojiti izmene Zakona o planiranju i izgradnji.


Većina poslanika ocenila je da su predložene izmene ovog zakona dobre, dok su opozicione Demokratska stranka i Nova stranka ustvrdile da lokalne samouprave neće uspeti u predviđenom roku da se pripreme za primenu zakona.

Iako ministarka smatra da ni ovaj zakon nije idealan, ona napominje da su do sada investitori gubili nadu, a uslovi investiranja su bili takvi da je broj građevinskih dozvola smanjen za 30 odsto u poslednje četiri godine. Prema njenim rečima, prošle godine ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila je 180 milijardi dinara, dok su ukupni kumulirani gubici građevinskih firmi iznosili 230 miliona dinara. Ona je istakla i da su nerešeni imovinski odnosi i preplitanje nadležnosti usporavali izdavanje dozvola i zemlju doveli u situaciju da sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

– Plan je da do kraja sledeće godine Srbija dobije elektronsku bazu podataka, koju imaju mnoge zemlje. Osim toga, predložene izmene daju preglednost i jasne kriterijume i omogućavaju investitoru, domaćem ili stranom da, kada želi nešto da uradi, dolazi na jedan šalter koji će biti u svakoj lokalnoj samoupravi i tu dobije informacije. Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje – objasnila je Mihajlovićeva i dodala da su određeni podzakonski akti već pripremljeni, da počinje i priprema lokalnih samouprava, što će dovesti do promene pogleda na odgovornost.

Dodala je da je predlog novih propisa o planiranju i izgradnji bio u javnoj raspravi od jula, najduže od svih zakona, i da je Ministarstvo većinu sugestija uvrstilo u rešenje koje je pred poslanicima.

– Kada sam čuo da ćemo imati novi zakon o planiranju i izgradnji rekao sam – hvala bogu, jer bilo koji investitor ako hoće da gradi, treba mu beskrajno mnogo vremena da dobije sve dozvole. Zato smo mi na sramnom 186. od ukupno 189 mesta na javnoj listi globalnih ekonomija Svetske banke u pogledu dužine čekanja na izdavanje građevinske dozvole – rekao je Zoltan Pak, poslanik SVM, dodajući da će ta poslanička grupa podržati predložene izmene zakona.

Branka Bošnjak, poslanica sa liste SDPS, navela je da je zakon hrabar i ambiciozan i da je dobro što uspostavlja hijerarhiju odgovornosti. Dobro je i što se registar centralne evidencije nalazi u Agenciji za privredne registre i što direktno odgovara ministru i Vladi, ali smatra i da su ovlašćenja nadležnih organa nedovoljna.

Dragan Jovanović, poslanik Nove Srbije, zamerio je što u zakonu nije rešeno pitanje konverzije, jer bez toga i završene legalizacije i restitucije, Srbija neće imati sređenu efikasnu priču u građevinarstvu. I Slobodan Homen, poslanik SDS, naveo je da je zakon kvalitetan, da ima dobrih rešenja i da će u praksi dati dobre rezultate, pogotovu, ukoliko vlast prihvati amandmane SDS.

Poslanik DS Jovan Marković složio se da je predloženi zakon jedan od najvažnijih za investitore, ali je ocenio da planirane izmene imaju manjkavosti i da nisu usklađene sa drugim zakonima koji se bave istom temom, zbog čega su demokrate podnele više od 50 amandmana. Marković je izrazio bojazan da lokalne samouprave neće biti u stanju da se do 1. januara 2015. uključe u sprovođenje zakona i rekao da je podneo amandman kojim bi se taj rok pomerio na 1. januar 2016. godine, a da se tokom godine sprovedu pilot projekti u nekoliko lokalnih samouprava. On je istakao da je rok za izdavanje građevinskih dozvola koje je do sada predviđao zakon sličan novom roku od 28 dana i da je iznosio 31 dan, ali da nije poštovan zbog problema u praksi.

– Rokovi koji su ranije bili predviđeni za izdavanje bili su gotovo identični kao novi, ali je iskustvo pokazalo da je tu bilo dosta problema – rekao je Marković i dodao da zakonodavac nije dobro sagledao kapacitete lokalnih samouprava i države.

Kazne za lenje činovnike

Ministarka je kazala i da su predviđene prekršajne kazne za zaposlene u lokalnoj samoupravi koji ne budu odradili svoj posao, kao i za institucije i javna preduzeća koja ne dostave na vreme potrebna dokumenta, ali je i primetila da u celoj Srbiji postoji samo sedam republičkih građevinskih inspektora. Ona je ukazala i da se izmene Zakona ne bave konverzijom građevinskog zemljišta i najavila donošenje novog zakona naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari