Do kada je rok za plaćanje poreza na dohodak građana za 2023. godinu? 1Foto: Shutterstock/videnko

Poreska uprava danas je objavila da će 1. aprila na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prethodnoj godini, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi.

Oni su podsetili da se godišnji porez na dohodak građana obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja.

„Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara, dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da samostalno izvrše eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi““, naveli su iz Poreske uprave.

Ukoliko se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi, odnosno ne vrše nikakve ispravke i dopune, isto su dužni da na portalu ePorezi podnesu prijavu.

„Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, upozorili su oni.

Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. godine, saopštila je Poreska uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari