“Dobri Dabar” sakupio novac za knjigu “Duh šume” 1Foto: Loud Crowd

Crowdfunding platforma “Dobri Dabar”, prva u Srbiji na kojoj je moguće da, pored organizacija, udruženja i pojedinaca, kampanje za onlajn prikupljanje sredstava od zajednice pokreću mala i srednja preduzeća, uspešno je počela sa radom, objavila je Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje (GIZ).

– Prva kampanja sprovedena na platformi Dobri Dabar ne samo da je ostvarila, već je i pre roka premašila postavljeni cilj. Ekološko udruženje Zelenacija sakupilo je iznos od 245.000 dinara za potrebe izdavanja knjige „Duh šume“. Ciljani iznos kampanje za izdavanje knjige „Duh šume“ o misterijama i izazovima života mlade beogradske porodice na imanju u divljini bio je 200.000 dinara – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ta platforma metodom grupnog finansiranja trenutno prikuplja novac za još dva društveno odgovorna projekta – „Mali seoski park“ za uređenje prostora oko malog jezera u selu Babina Luka kod Valjeva, koji su pokrenuli volonteri Zavičajnog društva Hadži Ruvim za koje je ciljani iznos 100.000 dinara i projekat „Beogradska pčela“, Beogradskog udruženja pčelara, Mad Med i Supernatural u partnerstvu sa Gaia pokretom, za koji je potrebno 600.000 dinara.

Najavljuje se skoro pokretanje još dve kampanje od skoro 40 ideja i projekata koliko se do sada već prijavilo za ovu platformu.

– U pitanju su veoma raznolike inicijative, od onih u oblastima proizvodnje organske hrane i veganskih proizvoda, pa sve do robotike i malih tehnoloških inovacija, i to uglavnom iz manjih gradova i sela, gde je pristup tradicionalnom finansiranju otežan, a podrška zajednice velika – rekao je Dušan Vulović, ekspert za crowdfunding i osnivač organizacije Loud Crowd, koja je uz podršku GIZ-a pokrenula platformu Dobri Dabar.

Inače, na platformi se sprovode takozvane kampanje nagradnog crowdfundinga. To znači da pojedinci ili organizacije koji finansijski podrže ideje i projekte za to dobijaju jedinstvene nagrade, rangirane prema iznosu finansijske podrške. U slučaju kampanje „Mali seoski park“ to su, na primer, paket od 10 komada sadnica autohtonih sorti voća, posebno dizajnirana tabla sa imenom donatora koja će biti postavljena na jednu od klupa u parku i zahvalnica Zavičajnog društva Hadži Ruvim. Projektom je planirano postavljanje tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložišta za logorsku vatru, betonskog roštilja, pečuraka za sedenje i smerokaza pored puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari