Dogovor trgovaca sa francuskom Vladom: Niže cene pojedinih proizvoda zbog inflacije 1U trgovinskom ratu niko neće pobediti : Bruno Le Mer Foto: EPA-EFFE/WILL OLIVER

Trgovci na malo u Francuskoj složili su se francuskom Vladom da ponude najniže moguće cene osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi pomogli domaćinstvima da se izbore sa rastućom inflacijom, rekao je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Lanci supermarketa će smanjiti svoje marže tako što će, kako piše Blumberg, sniziti cene proizvoda tokom tromesečne kampanje.

„Ovo je snažan sporazum koji će biti vidljiv i štiti naše građane. Borba protiv inflacije je svačiji posao”, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare.

Najveći skok cena postaje sve teži izazov za francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se već suočava sa masovnim protestima zbog svojih planova da revidira penzioni sistem, navodi Blumberg.

Izvršni direktor Karfura Aleksandar Bompard, jedan od nekoliko šefova maloprodaje, rekao je novinarima da će o smanjenju cena odlučivati pojedinačni lanci i da će se uglavnom ticati sopstvenih brendova, gde ima najviše slobode.

„Mere koje preduzimaju različiti trgovci na malo su po prirodi različite jer postoji princip slobode trgovaca da mogu predložiti najefikasnije promocije za kupce“, rekao je on.

Blumberg piše da su akcije Karfura i njegovog konkurenta Kazino Gišar-Perašon pale su za više od jedan odsto nakon objave u Parizu.

U susednoj Španiji, uprkos smanjenju poreza na dodatu vrednost na nekoliko prehrambenih proizvoda u januaru, premijer Pedro Sančez je pod pritiskom da učini više jer inflacija hrane prelazi 15 odsto, navodi ovaj portal.

Njegov mlađi koalicioni partner, krajnje levičarska partija Unidas Podemos, prošle nedelje je zahtevala ograničenje cena hrane i popust od 14 odsto na 20 osnovnih artikala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari