U ovom trenutku ishod referenduma u Grčkoj, na kome su odbačeni zahtevi kreditora, i pad berzanskih akcija kineskih kompanija nisu uticali na cene goriva u Srbiji, ali bi do sniženja moglo da dođe u slučaju rasta kursa dolara u odnosu na evro, saznaje Danas.


Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, navodi da ne treba očekivati korekcije cena benzina do ponedeljka.

– Nakon toga će sve zavisiti od kretanja na globalnom nivou. Važno je naglasiti da ovde nije reč o tržišnim parametrima koje naftne kompanije mogu predvideti i adekvatno reagovati, već je reč o političkim uticajima, primera radi događaji u Grčkoj, koji mogu izazvati potrese. Kada je reč o ceni benzina potrebno je znati da na nju ne utiče samo kretanje cena sirove nafte, već i dolara u odnosu na evro. Sada je zaista nezahvalno prognozirati šta sve može da se desi jer se stvari menjaju iz dana u dan, ali u slučaju da dolar znatno ojača u odnosu na evro i da se trend pada nafte nastavi, došlo bi do pada cena benzina u Srbiji. Naravno, zasad je reč samo o spekulaciji i o tom pitanju se može govoriti samo hipotetički. Početkom sledeće sedmice znaćemo mnogo više detalja – objašnjava naš sagovornik.

Slobodan Sokolović, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, ističe da na korekciju cene nafte na svetskim berzama daleko veći uticaj ima pad akcija kompanija iz Kine, zemlje koja predstavlja drugu po snazi privredu i prvog potrošača energije u svetu nego zbivanja u Grčkoj.

– Ono što se dešava u Kini može da ima velike posledice na svetsku ekonomiju. Do pada kineskih berzanskih akcija došlo je jer je ostvarena prekomerna proizvodnja koja ne odgovara realnoj potrošnji. Nisam siguran da će mere koje je preduzela kineska država uspeti da smire situaciju i biće veoma zanimljivo posmatrati šta se tamo dešava. Sve to može da se odrazi na pad cene nafte na svetskim berzama. Ako taj trend potraje duže, sasvim je logično očekivati da se snize i maloprodajne cene goriva u Srbiji – naglašava Sokolović.

Inače, cene nafte su ovih dana počele da rastu posle nedavnog pada, zahvaljujući oporavku kineskih akcija, nakon što je vlada u Pekingu pojačala mere podrške berzama. Na taj način su ublaženi efekti uzrokovani padom vrednosti kineskih akcija za 30 odsto.

Nada

Investitori veruju da će Grčka postići dogovor sa poveriocima, jer je vlada u Atini dostavila Briselu detalje novog plana reformi za spasavanja od bankrota. To je uzrokovalo zaustavljanje, a nakon toga i rast cena nafte na svetskom tržištu. Tako je sada, američka „laka“ nafta za isporuku u avgustu, poskupela na njujorškoj berzi za 55 centi, na 53,33 dolara, dok je nafta tipa „brent“ za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela za 62 centa, na 59,23 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari