Američka privredna komora i kompanija Dženeral Elektrik organizovale su konferenciju pod nazivom „The Golden Age of Gas“ u Beogradu, 22. maja.

Na okruglom stolu učestvovali su i specijalni savetnik ministra energetike Ljubomir Aksentijević, predstavnici Američke privredne komore i predstavnici kompanije Dženeral Elektrik među kojima su bili Gaetano Massara, generalni direktor GE Global Growth & Operations za jugoistočnu Evropu, Daniel Minev, viši menadžer prodaje za centralnu i istočnu Evropu, sektor Aeroderivativne gasne turbine i Alfons Klausner, direktor prodaje za region istočne Evrope. Tema o kojoj se razgovaralo je rastuća uloga rezervi prirodnog gasa – goriva 21. veka – kao i o bolja upotreba rezervi i lokalna, decentralizovana proizvodnja energije od prirodnog gasa. Ovaj događaj bio je prilika da na temu globalnih promena na tržištu gasa porazgovaramo sa Gaetanom Masarom, generalnim direktorom Dženeral Elektrika za Jugoistočnu Evropu. Ogromna razlika u cenama gasa koji dolazi iz SAD, i gasa iz Rusije, otvara i mnoga pitanja oko gasovoda Južni tok, koja do skora uopšte nisu bila na stolu, tim pre što je američki gas iz škriljaca deset puta jeftiniji. Ukoliko debata u američkom Kongresu donese odluku o izvozu većih količina tog energenta van SAD, ništa više neće biti isto.

* Šta je glavna tema događaja „The Golden Age of Gas „ koji ima značajno učešće Ministarstva energetike, kada govorimo o tzv. „zlatnom dobu za gas“, šta je ono što posebno želite da naglasite?

– Kada govorimo o gasu, govorimo o energiji a energija je glavni faktor ekonomskog rasta i razvoja kao i socijalnog razvoja. Razvoj čovečanstva i rast društva zavisi od brojnih faktora, naime tehnologije, kao i prirodnih resursa a jedan od tih resursa je svakako gas.Dostupnost i mogućnosti prirodnih energetskih resursa i najnaprednije tehnologije su veoma važni faktori ekonomskog rasta i razvoja jedne zemlje, njene ekonomije i celokupnog društva.U današnjem ekonomskom okruženju, očigledno je da je energija ključni pokretač ekonomskog rasta ali istovremeno i ograničavajući faktor koji umanjuje šanse za razvoj nekih zemalja.Upravo takve zemlje su u fokusu našeg pažnje u smislu razvoja energetske infrastrukture.U ovom trenutku, Evropa je u okolnostima ekonomske recesije i u planu su brojni projekti gasne infrastrukture, uključujući i jugoistočnu Evropu. Međutim, uzimajući u obzir veliku ekonomsku krizu,pad industrijske proizvodnje a istovremeno ogromnu potrošnju energije, nije realistično da se baš svi ovi projekti ostvare. Neki od projekata znamo, kao što su Južni tok, Nabuko, ..Italija, ..Kipar… i brojni projekti u zapadnoj Evropi.Realno, samo neki od projekata će se materijalizovati, tako da postoji takmičenje između zemalja da se što pre uđe u realizaciju i implementaciju nekih od njih. Samo one zemlje koje budu u stanju da brzo realizuju ove projekte, biće u mogućnosti da izvuku benefite.

* Kada govorimo o jednoj stvari koja predstavlje globalni trend, a to je da će SAD proglasiti energetsku nezavisnost 2020. godine, a glavni razlog će biti nova tehnologija proizvodnje gasa i nafte iz škriljaca.Koliko će ovo globalno uticati kada je u pitanju energetska zavisnost, jer se ovo može nazvati američkim bumom u proizvodnji gasa?

– Mi smo našu konferenciju upravo nazvali „Zlatno doba gasa“ jer je gas će biti ili je već, glavno gorivo 21. veka, jer je gas fosilno gorivo, ali je čist i gasne elektrane mogu proizvoditi energiju koja emituje za 50 procenata nižu emisiju zagađenja nego elektrane na ugalj. SAD je napravila veoma ambiciozan program eksploatacije nekonvencionalnih fosilnih goriva, ne samo gasa već i nafte, što ima veoma važan uticaj na njihov ekonomski razvoj. SAD je lider u svetu kad je u pitanju tehnologija, a takođe je najveća ekonomija na svetu sa ogromnim tržištem. Pored ta dva stuba, sada ima i treći stub, koji podrazumeva energetsku nezavisnost, čime dodatno utvrđuje svoj status supersile. Međutim, u Evropi i ovom delu sveta takođe postoje prirodni resursi, naročito gasa. Jugoistočna Evropa je na neki način utočište između Rusije, Centralne Azije, Srednjeg Istoka, Mediterana i zapadne Evrope u smislu proizvodnje gasa, fosilnih goriva,prirodnih resursa i tržišta na koje se plasiraju. Zemlje koje to iskoriste mogu samo izvući korist. Zbog toga smatramo da je i Južni tok dobra šansa za Srbiju, jer izgradnja energetske infrastrukture stvara velike mogućnosti za razvoj zemlje.Veliki gasovod koji bi išao kroz Republiku Srpsku i Hrvatsku predstavlja domino efekat, jer ako bismo imali Južni tok i gas u Srbiji, imali bismo čistiju, fleksibilniju i energetski efikasniju proizvodnju električne energije koja je zasnovana na gasu. Naša preporuka kako Srbiji tako i zemljama u regionu je da što pre implementiraju ovakve vrste projekata. Međutim, gas je veoma važan stub, ali nije jedini kada je u pitanju energetska politika i strategija zemlje, jer najbolja energetska strategija je ona koja je zasnovana na diversifikaciji. Najbolja je kombinacija gasa i obnovljivih izvora energije, hidroelektrana,energije vetra i slično. Dakle, ne sme biti „ili-ili“-ili gas ili obnovljivi izvori energije.To je nerealno i netačno i sa tehnološkog i sa ekonomskog aspekta.Gas i obnovljivi izvori energije se međusobno dopunjuju.

* Imamo različita pitanja koja se tiču gasa u trenutnom okruženju, ako pogledamo glavne naslove u Srbiji, oni ne govore o „zlatnom dobu“ već o dugu Srbijagasa od milijardu evra.To sa sobom povlači pitanje cene struje koja je dva puta jeftinija od realnog.Vol strit žurnal je pisao o tome da ovakva vrsta tehnologije u SAD spušta cene i da ćemo imati jeftiniji gas u doglednoj budućnosti, možda već za nekoliko godina. Pošto će izgradnja Južnog toka trajati nekoliko godina, da li onda možemo da očekujemo i niže cene gasa nego što su danas?

– To je scenario koji svi priželjkijemo, jeftiniji i kvalitetniji gas od čega bi više zemalja imalo koristi – niža cena gasa i generalno niža cena energije.Trenutno postoji razlika između cena evropskog i američkog gasa na ova dva tržišta.Ne znamo šta će biti rezultat pregovora između SAD i Evropske unije. Ono što znamo je da trenutno postoje projekti u Evropi i ovom regionu koji su na stolu i važno je da se na njih fokusiramo.

* Da li je projekat Nabuko zvanično „mrtav“?

– To još uvek ne znamo, možda će biti poznato do kraja vog meseca.Rekao bih samo da je Srbija veoma važno tržište za nas.Dženeral elektriks je prisutan u jugoistočnoj Evropi već 30 godina i uvek počinjemo sa velikim infrastrukturnim projektima koristeći najkvlitetniju tehnologiju.Na taj način priznajemo da je u pitanju pouzdano tržište na kojem je vredno investirati.Tako smo značajno unapredili tržište u Poljskoj, Češkoj republici, Mađarskoj i Rumuniji i voleli bismo da to preslikamo i ovde u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari