Autoput Kragujevac – Batočina biće završen najkasnije za godinu i po dana, rekao je juče državni sekretar Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović.

Auto-put od Kragujevca do koridora 10 započet je još pre 11 godina i jedna je od ugovornih obaveza države Srbije prema italijanskom Fijatu. Taj putni pravac je, prema ugovoru sa Fijatom, trebalo da bude završen do početka proizvodnje prvog novog Fijatovog modela u Kragujevcu, što je bilo još početkom jula 2012. godine.
Država će, sudeći prema jučerašnjoj najavi, da zakasni „tek“ pola decenije, pod uslovom da i ovaj poslednji rok bude ispoštovan. Uz to, još uvek nije ni započeta izgradnja obilaznice oko Kragujevca koja je, opet prema ugovoru sa Fijatom iz septembra 2008, trebalo da bude gotova do početka proizvodnje prvog novog modela.
Država se već godinama pravda da su nedostatak projekata i teška finansijska situacija glavni razlozi zbog kojih se gradnja auto-puta ne završava, a izgradnja obilaznice ne počinje. Bivši v.d. ministra privrede Igor Mirović je svojevremeno tadašnjem kragujevačkom rukovodstvu obećao da će auto-put od Kragujevca do koridora 10 biti završen do kraja 2015.
inistarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović proletos je aktuelnom rukovodstvu Kragujevcu rekla da će gradnja auto-puta i obilaznice oko Kragujevca biti nastavljena, odnosno započeta do kraja godine. Premijer Aleksandar Vučić je u julu, prilikom posete Topoli, rekao da je svestan u kakvoj je finansijskoj situaciji grad Kragujevac, te da će, zbog važnosti auto-puta do koridora 10, koji je, kako je ocenio, „žila kucavica Srbije“, Vlada taj posao uzeti na sebe.
Uprkos svim dosadašnjim obećanjima, gradnja preostalih deonica auto-puta od Kragujevca prema koridoru 10 nije nastavljena tokom ove godine, a izgradnja jedne od dve najavljivane obilaznice (južne ili severne), još nije započeta, a i ne zna se kad će biti. Da li će i jučerašnje obećanje o završetku auto-puta za godinu i po dana biti „ispunjeno“ kao ona dosadašnja, videće se sredinom 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari