Država plaća predstavnike sindikata mimo Zakona o radu 1Foto: Mirjana Stevanović

Država ne samo da osniva svoje sindikate kako smo pisali pre nekoliko dana, već i plaća predstavnike sindikata u pojedinim preduzećima mimo onoga što je predviđeno Zakonom o radu.

U pojedinim preduzećima Vlada Srbije je potpisala kolektivni ugovor i omogućila sindikalnim poverenicima da primaju više novca nego što je to zakonom predviđeno.

Time Vlada podmićuje i kupuje sindikalne predsednike i predstavnike novcem svih građana, napominju u Sindikatu zaposlenih u pravosudnim organima koji su zatražili od Ministarstva finansija informaciju o tome koliko je novca na ove naknade izdvojeno.

Zakonom o radu je, naime, predviđeno da predstavnik sindikata kod poslodavca ima kolektivnim ugovorom pravo na 40 plaćenih časova rada mesečno ako sindikat ima najmanje 200 članova i po jedan čas mesečno za svakih sledećih 100 članova.

Osim toga, predviđa i da je plaćen srazmerno manje ukoliko sindikat u toj firmi ima manje od 200 članova. Ako kolektivni ugovor ili sporazum nije zaključen, predsednik ili članovi sindikata onda imaju pravo na 50 odsto od pomenutih plaćenih časova.

U praksi nije baš tako.

Predsednik reprezentativnog sindikata RTS-a za vreme mandata ima pravo na isplatu uvećane zarade za 30 odsto zbog sindikalnih aktivnosti na teret poslodavca, navode u Sindikatu, a u isto vreme predstavnik sindikata Železnica Srbije ima pravo na naknadu zarade u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, kao i korišćenje službenog vozila u sindikalne svrhe.

U ustanovama studentskog standarda, kulture, visokog obrazovanja, kao i u osnovnim, srednjim školama i domovima učenika, prema kolektivnom ugovoru, poslodavac je dužan da ovlašćenom predstavniku reprezentativnog sindikata u koji je učlanjeno više od 50 odsto zaposlenih, isplaćuje uvećanu mesečnu platu u visini od 12 odsto.

Spisak se nastavlja sa zdravstvenim ustanovama, gde je poslodavac dužan da ovlašćenom predstavniku reprezentativnog sindikata u ustanovi isplaćuje uvećanu mesečnu platu u visini tri osnovice za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu.

Telekom izdvaja sredstva za rad sindikata i plaća službena putovanja sindikalcima, dok je EPS, kako napominju u Sindikatu, posebna priča jer je poslodavac dužan da, uz isplatu mesečne zarade zaposlenima, uplaćuje sredstva za rad sindikata, i to u visini od 0,35 odsto iznosa sredstava isplaćenih na ime zarada zaposlenih, članova sindikalnih organizacija i u visini 0,1 odsto iznosa sredstava isplaćenih na ime zarada zaposlenih, članova sindikata, za rad centrale Sindikata radnika EPS-a.

Predsednica sindikata pravosuđa Slađanka Milošević, koja je prethodnih dana analizirala kolektivne ugovore, podseća da poslodavac ne bi trebalo da dodatno uvećava zaradu zaposlenog zato što obavlja sindikalnu funkciju već da uskladi broj plaćenih časova za sindikalni rad sa brojem članova.

„Činjenica je da se Vlada obavezala potpisivanjem da plaća predstavnike zaposlenih i sindikat pravosuđa pregovara o izmenama i dopunama kolektivnog ugovora za državne organe. Već drugi put odbijamo odredbu sindikata uprave i pitamo kako je moguće da Ministarstvo finansija daje zeleno svetlo za takvo nešto. Oni tvrde da nisu dali zeleno svetlo, ali očigledno da Vlada može kada joj odgovara da donese i neku odluku sa kojom se ne slažu neka ministarstva“, napominje Milošević.

Ona za Danas kaže da su na konto tih uvećanja naknada iz kolektivnih ugovora dati milioni, ali su oni iz sindikata pravosuđa od Ministarstva finansija zatražili da im dostave podatke o kom se tačno iznosu radi.

„Taj novac može korisnije da se utroši, ali nije samo to. Problem je i to što je takav način protivan Konvenciji MOR-a, suprotan Zakonu o radu i suprotan sindikalnim načelima. Ne možete da branite interese i članove zaposlenih, a da vas plaća poslodavac. To jedno s drugim ne ide, jer onaj ko vas plaća taj vas i kontroliše“, ističe Milošević.

Osim što država, kako kaže, krši sopstveni Zakon o radu, ona krši i Konvenciju Međunarodne organizacije rada, kojoj će se ovaj sindikat žaliti ukoliko ne dobije odgovore. Slađanka Milošević najavljuje i žalbe Evropskoj uniji, Savetu Evrope, kao i Odeljenju Evropske socijalne povelje i Komitetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari