DS: Plate članova Komisije za hartije od vrednosti 250.000 dinara, prostorije im neko čisti za 1.000 evra mesečno 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković izjavio je danas da je ta Komisija u 2021. godini ostvarila prihod od 95,6 milona dinara, što je 15,6 odsto više nego u 2020. godini, dok su rashodi bili 106,7 miliona dinara.

Janković je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, rekao da su prihodi ostvarni u 2021. godini 24 odsto manji od planiranih prihoda prema usvojenom finansijskom planu za tu godinu.

„Osnovni uzrok za ove razlike je porast broja ponuda za preuzimanje kada su akcionarska društva u Srbiji u pitanju. S druge strane, ovaj manjak u odnosu na planirano nastao je usled nepostojanja odobrenja prospekata za emitovanje novih hartija od vrednosti“, rekao je Janković predstavljajući izveštaj Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu.

On je ocenio da je to posledica, pre svega, onoga što je pandemija donela i neizvesnosti koja postoji na globalnom tržištu kapitala.

Janković je rekao da su ukupni rashodi Komisije u 2021. godini iznosili 106,7 miliona dinara i za 7,2 odsto su veći nego 2020. godine i 15,3 odsto manji u odnosu na planirane rashode prema finansijskom planu za 2021. godinu.

Najveći deo rashoda je, prema Jankovićevim rečima, „otišao na plate zaposlenih“, odnosno oko 85 miliona dinara.

„Komisija je već godinama merama racionalizacije sve svoje rashode svela na minimalni nivo koji pokriva najneophodnije tekuće troškove“, rekao je on.

Janković je rekao da su na kraju 2021. godine u Komisiji bila zaposlena 43 lica, od toga je bilo 38 zaposlenih po ugovoru o radu i pet zaposlenih na određeno vreme.

On je istakao da Komisija za hartije od vrednosti tokom 2021. godine za svoj rad nije koristila sredstva iz budžeta Republike Srbije, već se finansirala iz sopstvenih sredstava naplatom naknada.

Govoreći o radu Komisije, Janković je, pored ostalog, rekao da je u 2021. godini održano 37 sednica, da su prikupili 330 godišnjih, 14 polugodišnjih i 21 kvartalni izveštaj emitenata hartija od vrednosti i sproveli intenzivniji i kontinuirani nadzor nad njihovom delatnošću.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović rekao je da je u 2021. godini Komisija za hartije od vrednosti imala gubitak od 11,1 milion dinara. Mitrović je rekao da su, prema njegovom računu, plate članova Komisije „preko 250.000 dinara, što je veća plata od bilo kog profesora Prirodno-matematičkog fakuleta, Elektrotehničkog, Medicinskog fakulteta“.

„Imate gubitak od 11,1 milion dinara, a niste našli da taj vid hedonizma malo smanjite pa da napravite bar da budete na pozitivnoj nuli“, rekao je on.

Mitrović je naveo da je za čišćenje prostorija Komisije potrošeno 1.402.000 dinara. To znači da vam neko čisti prostorije za 1.000 evra mesečno.

„Ja se odmah prijavljujem da to radim za upola manje“, rekao je Mitrović.

Janković je rekao da je njegova osnovna zarada 166.262 dinara, a njegove kolege – članovi Komisije imaju platu 140.000 dinara, a ne 250.000 dinara, kako je rekao Mitrović.

Odbor je na sednici odlučio da predloži poslanicima Skupštine Srbije da prihvate izveštaj Komisije za hartije od vrednosti za 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari