Dugalić: Presuda Apelacionog suda nezakonita 1Foto: Mattihas Balk/EPA

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije doveo je u pitanje zakonitost presude Apelacionog suda u Beogradu koji je nedavno doneo pravosnažnu presudu po kojoj je banka dužna da vrati klijentu novac naplaćen za trošak obrade kredita.

Upitan da li će banke odustati od naplate ovih troškova, Dugalić je na konferenciji za novinare UBS-a odgovorio “Zašto bi banke odustale od naplate troškova za obradu kredita kada imaju pravo na to prema zakonima koji uređuju njihov rad”, začudio se Dugalić ukazujući da je pravosuđe u Srbiji loše i napominjući da banke imaju mogućnost revizije presude, zatim utvrđivanja zakonitosti rada suda, a na kraju “postoje i drugi sudovi van ove zemlje samo što to onda plaćaju poreski obveznici”.

Dugalić je objasnio okupljenim novinarima da član 1065 Zakona o obligacionim odnosima na koji se pozvao Apelacioni sud u Beogradu, ali i drugi sudovi u više identičnih slučajeva, ne zabranjuje banci da naplaćuje durge troškove osim kamate, dok član 1066 istog zakona upućuje na ugovor o kreditu, kao i druge zakone koji regulišu rad banaka, kao što su zakon o bankama i zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Dugalić se pozvao i na presudu suda u Jagodini koji je odbio kao neosnovanu tužbu protiv banke za povraćaj troškova za obradu kredita.

Prema rečima Dugalića u oba zakona se pominju naknade banaka. On je istakao i da je kada se radi o naplaćivanju naknada za obradu kredita u procentualnom iznosu od vrednosti kredita to praksa u svim zemljama u okruženju, a pozvao se i na direktive EU. Međutim, na pitanje zašto trošak obrade kredita od 11.000 evra veći od troška obrade kredita od 10.000 evra Dugalić je rekao da je to pitanje poslovne politike banaka i da je one određuju u zavisnosti od vrste klijenta i vrste kredita.

On se osvrnuo i na dopis NBS bankama od jula prošle godine u kome ih je pozvala da usklade naplatu naknada za obradu kredita sa zakonom. Dugalić je rekao da to nije bio zahtev već predlog da banke unificiraju naplatu ovih troškova, ali da su banke odgovorile da je to nemoguće pa je NBS odustala od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari