Gotovo sve vrste cigareta domaćih proizvođača od prekjuče su poskupele za po 10 dinara po paklici. Nove cenovnike objavili su najveći proizvođači u Srbiji, Filip Moris i JTI, za toliko će biti skuplje i cigarete koje uvozi Imperijal, dok BAT neće povećavati cene.

U hrvatskom TDR-u, čiji se udeo na srpskom tržištu kreće oko deset odsto, kažu da za sada neće biti poskupljenja, ali i naglašavaju da to uglavnom zavisi od visine akciza.

Na povećanje cena, kažu poznavaoci, duvanska industrija se odlučila zbog redovnog rasta akcize, koje se svakih šest meseci povećavaju i za procenat rasta cena na malo u Srbiji. Tako je, u proteklih pola godine, po osnovu akciza trošak proizvođača po paklici porastao u proseku za pet dinara.

Međutim, duvanske kompanije su, ugrožene crnim tržištem rezanog duvana i slabom prodajom, u dva navrata, krajem prošle i početkom ove godine, smanjile cene uglavnom najprodavanijih cigareta iz svog asortimana. Da bi sačuvale tržište i izborile se za potrošače, u „cenovnom ratu“ duvandžija, veliki broj njihovih brendova pojeftinio je čak do 50 dinara po pakli. Cene su, kako tvrde proizvođači, otišle ispod granica isplativosti, pa je ta industrija pretrpela veliku štetu, jer je uz to i povećane iznose za akcize preuzela kao svoj trošak.

Naredno povećanje akciza očekuje se u junu, a poslednje korigovanje cena govori da su proizvođači odlučili da okončaju rat cenama na srpskom tržištu. U poslednjih pola godine, zaplenjene su i velike količine švercovanih cigareta i rezanog duvana, pa se može reći da je stabilizaciji tržišta doprinelo i aktivnije suzbijanje nelojalne konkurencije iz te zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari