Vlasnici benzinskih pumpi ne znaju da li će poskupeti gorivo i ko će platiti povećanje akciza 1Foto: Shutterstock/Manuel Milan

Vlasnici benzijskih pumpi rekli su danas da se još ne zna da li će gorivo u Srbiji zbog povećanja akciza poskupeti od 1. maja, jer to zavisi od kotacija na tržištu i računice Ministarstva energetike kako će raspodeliti povećanje tog posebnog poreza.

Vlada Srbije odlučila je da uskladi akcize sa godišnjim rastom inflacije u 2023. godini i prema toj odluci nova akciza za bezolovni benzin biće viša 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i porez na dodatu vrednost (PDV). Akciza na dizel porašće na 5,86 dinara sa PDV, a akciza na TNG 4,45 dinara kad se uračuna porez. Ukoliko bi se nove, uvećane akcize u tom iznosu uračunale u maloprodajnu cenu, za toliko bi gorivo bilo skuplje na pumpama.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije, kako su preneli mediji, rekli su da je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti obavezni da obračunaju i plate nove, uvećane iznose akciza za proizvode koje stavljaju na tržište.

Vlasnica pumpi „Radun Avia“ Jelena Radun rekla je za Betu da će njihove maloprodajne cene odrediti Ministarstvo energetike.

„Ko će platiti ceh zavisi od spleta okolnosti, da li će to biti nadograđeno na maloprodajnu cenu ili će prometnici i Naftna industrija Srbije (NIS) preuzeti po deo iznosa akcize. Ako cena na svetskom tržištu poraste, verovatno će se povećati maloprodajna cena“, rekla je Radun.

Radun je rekla da, verovatno još ne znaju ni u resornom Ministarstvu kako će se ukalkulisati dodatni trošak i da čekaju da vide kretanje cena derivata na regionalnom tržištu.

Marža trgovcima goriva na pumpama, je prema njenim rečima, povećana prošle nedelje sa 13 dinara po litru na 16 dinara i ona je regulisana Uredbom o ograničavanju cena derivata nafte, ali nije ograničena i veleprodajna cena.

„Zbog toga marža na benzin nije danas 16 dinara po litru, već 14 dinara pošto je skočila cena derivata na tržištu, pa NIS nije bio u prilici da obezbdi propisanu maržu. Takve anomalije se dešavaju kada se tržište reguliše“, rekla je Radun.

Navela je da su se „takve stvari i ranije, ponekad dešavale, kada je marža trgovaca bila propisana na 13 dinara po litru, a zapravo je bila 14 dinara jer su pale cene goriva na berzi“.

Marža od 14 dinara po litru je, kako je rekla „napeta jer se njome jedva pokrivaju troškovi poslovanja, a od 16 dinara je dobra i prijatno je iznenadila ‘pumpadžije’ pošto je Vlada Srbije, koja ih određuje shvatila da sa 13 dinara ne može da se preživi“.

Vlasnik mreže pumpi „Mihajlović“, Dejan Mihajlović rekao je da ne veruje da će se povećanje akcize sada direktno uračunati u maloprodajne cene jer će Vlada Srbije, zbog socijalnog mira, verovatno birati trenutak kada da uračuna taj trošak u maloprodajnu cenu.

„Možda se povećanje akcize ugradi u maloprodajnu cenu kada bude pogodan trenutak i spuste se cene goriva na berzi i na taj način građani manje osete to poskupljenje“, rekao je Mihajlović.

U svakom slučaju svi će, kako je rekao, platiti ceh, samo će se birati trenutak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari