EBRD daje kredit od 55 miliona evra HTEC-u za širenje u Evropi 1foto Aleksandar Roknić

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobila je kredit od 55 miliona evra srpskoj IT kompaniji HTEC grupa sa sedištem u SAD, saopštila je EBRD.

„Kredit od 55 miliona evra pomoći će kompaniji HTEC u daljem širenju i internacionalizaciji poslovanja putem strateških akvizicija. Kompanija će takođe investirati u jačanje svojih usluga i ekspertize u svim domenima, uključujući i fintek.

Ovaj potez je usledio nakon nekoliko prethodnih akvizicija, koje je i tada podržala EBRD, a koje su omogućile HTEC Grupi da naraste sa 250 na kompaniju od više od 2.000 zaposlenih“, navodi se u saopštenju EBRD.

Dirk Verner, direktor EBRD-a za telekomunikacije, medije i tehnologiju, izjavio je: „Zadovoljstvo nam je što ponovo sarađujemo sa HTEC Grupom, kompanijom koju smo prepoznali i podržali kada je još bila na početku svoje faze širenja poslovanja. EBRD pomaže lokalnim kompanijama da postanu regionalni lideri i izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška pomogla HTEC-u da proširi svoje poslovanje i postane jedna od vodećih IT kompanija u regionu i globalni igrač u sektoru inženjerskih usluga”.

Ova investicija predstavlja i do sada najveće finansiranje EBRD-a u IT sektoru u državama u regionu Zapadnog Balkana, i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu.

HTEC Grupa osnovana je u Srbiji 2008. godine i od tada je izrasla u globalnu kompaniju za inženjering i razvoj digitalnih proizvoda sa sedištem u San Francisku i sa rastućom mrežom razvojnih centara širom jugoistočne Evrope. Kompanija se bavi pružanjem usluga brojnim međunarodnim klijentima u rasponu od „blue čip“ kompanija do visokotehnoloških rastućih (skejlap) kompanija u sektorima kao što su maloprodaja, zdravstvo, transport i logistika.

Miroslav Virijević, finansijski direktor HTEC-a rekao je da im je partnerstvo sa EBRD-om tokom poslednje dve godine pomoglo da implementiraju strategiju širenja u regionu.
„Sada smo prisutni na 29 lokacija u sedam zemalja sa ciljem da postanemo najbolja kompanija za razvoj karijera u oblasti softverskog inženjeringa, kao i drugih oblasti, u ovom regionu“, ocenio je Virijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari