EIB prošle godine investirala 1,2 milijarde evra u Zapadni Balkan: U 2024. nastavlja ulaganja u železničku infrastrukturu Srbije 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Investicije Evropske investicione banke (EIB) na Zapadnom Balkanu u prethodnoj godini iznosile su 1,2 milijarde evra, što je za 365 miliona evra više nego 2022, saopštili su predstavnici EIB na godišnjoj konferenciji.

Sredstva su u najvećoj meri odlazila na projekte koji se tiču infrastrukture, obnovljive energije, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine, kao i druge oblasti čije bi unapređenje olakšalo pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Više od pola sredstava (693 miliona evra) namenjeno je železničkom saobraćaju u Srbiji na relaciji Beograd – Niš i Severnoj Makedoniji na pruzi od Krive Palanke ka bugarskoj granici.

Kako nagoveštava Mateo Rivelini, šef odeljenja za Zapadni Balkan i Tursku, sektori za koja će se izdvajati sredstva tekuće godine ostaju nepromenjeni, a najveći fokus biće na zelenoj energiji i razvoju železnice.

„Postajemo izabrani partner za podršku razvoja železnice. U kontekstu agende povezivanja i približavanja ovog regiona Evropskoj uniji, i u ovoj godini EIB planira ulaganje u infrastrukturu Srbije“, pojašnjava Rivelini.

Kako ističe Kirijakos Kakuris, potpredsednik EIB, banka nastoji da finansira poboljšanje gradskog prevoza u Sarajevu, ali i saobraćaja u našoj državi.

Osim toga, podseća da je za mala i srednja preduzeća izdvojeno je 275 miliona evra.

Pored finansiranja, banka je obezbedila tehničku savetodavnu podršku za pripremu i sprovođenje projekta vodosnabdevanja u Tirani, kao i kreditnu liniju za klimatske projekte za male biznise u Severnoj Makedoniji.

„U okviru programa JASPERS koji finansira EU savetodavna podrška za region će se utrostručiti, sa budžetom od 20 miliona evra za narednih šest godina“, najavljuje Mateo Feraci iz ekonomskog odeljenja EIB.

Govoreći o fokusu u 2024, predstavnici EIB kažu da će u pogledu održivog saobraćaja naglasak biti stavljen na modernizaciji pruga u Albaniji i ulaganja u Koridor 10 u Srbiji. Takođe, najavljena je rehabilitacija pruge u Crnoj Gori, posebno deo koji je povezuje Srbijom.

Tokom godišnjeg izveštaja istaknuto je i da se razlika između ponude i potražnje kredita u bankama smanjuje, ali i da su moguće prepreke za razvoj regiona globalne geopolitičke tenzije, koje se posebno tiću rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari