Eksperiment Salvadora sa bitkoinom kao valutom doživeo krah 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Salvadorski eksperiment da bitkoin postane legalna valuta doživeo je neuspeh. Zbog krize usled rata u Ukrajini, porasta inflacije i odluke Federalnih rezervi SAD da povećaju kamatne stope, cena najpopularnije kriptovalute na svetu je pala za više od 50 odsto, a obveznice vlade El Salvadora se trguju po 40 odsto prvobitne vrednosti, prenosi španski list El Pais.

Investitori počinju da sumnjaju da li zemlja može da izmiri svoju sledeću otplatu duga. Prošlog septembra, predsednik te države Najib Bukele najavio je da će Salvador postati prva zemlja na svetu koja će prihvatiti bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, pored američkog dolara.

Iako je stručna javnost ocenila da će tako nešto uticati na ionako krhke javne finansije zemlje to nije odvratilo salvadorsku vlast od toga da sprovede svoju odluku. Tako je Bukele u oktobru objavio da je vlada kupila bitkoin u vrednosti od skoro 25 miliona dolara.

Sledećeg meseca, Fič rejtings, američka agencija za kreditni rejting, upozorila je u svom izveštaju da je usvajanje bitkoina ograničeno njegovom nestabilnošću, niskom finansijskom uključenošću domaćeg bankarskog sektora i nedostatkom široke dostupnosti interneta.

Uprkos slaboj prihvaćenosti među stanovništvom, odluka da se bitkoin učini legalnim sredstvom plaćanja u Salvadoru dovela je do negativnih efekata.

Međunarodni monetarni fond, koji bi mogao da obezbedi finansijska sredstva kako bi pomogao vladi Salvadora da isplati sledeću ratu spoljnog duga u januaru 2023. godine, pozvao je nadležne u toj zemlji da ukloni bitkoin kao valutu jer to izlaže državnu kasu nestabilnosti cena kriptovalute.

Bukeleovo insistiranje da to ostane kao zakonsko sredstvo plaćanja zakomplikovalo je pregovore vlade Salvadora sa MMF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.