Elita ponovo dolazi u Herceg Novi 1Foto: Jola

Organizacija ni jedne YUCOMAT Konferencije dosada nije bila praćena tolikom neizvesnošću kao ove godine.

Neki od nas se sećaju treće YUCOMAT Konferencije, neposredno nakon NATO bombardovanja, koja je održana sa samo jednim inostranim učesnikom: Giovani Batistonom, iz CNRS, Padova, Italija, koji je neposredno po dolasku izjavio „Ja sam obećao da ću doći i da ću održati predavanje na vašoj Konferenciji i ja sam došao“ i nikome od nas nije bilo jasno kako je uspeo da dođe uprkos nepostojanju diplomatskih odnosa sa svim NATO zemljama. Prošle godine, po prvi put nije održana Konferencija i otkazana je neposredno uoči početka, kada se videlo da bi njeno održavanje bio ogroman rizik za sve učesnike.

Kada smo tokom juna i jula meseca ove godine došli do stote prijave, shvatili smo da su se stvorili uslovi za organizovanje Konferencije, očekujući da će povoljna epidemiološka situacija i nadalje potrajati, a da ćemo svi zajedno u potpunosti ispoštovati sve epidemiološke mere i zaštititi i sve ljude iz okruženja i sebe.

Zbog situacije koja se dosta pogoršala u celom svetu poslednjih dana i ograničenosti putovanja, dosta predavača po pozivu odlučilo je da govori virtuelno, na daljinu, a mnogi su takođe odložili svoja predavanja za narednu godinu. Petnaestak su u Programu, neki će ovde govoriti, a neki su poslali svoje prezentacije koje će biti predstavljene na Konferenciji, a biće i na sajtu Društva za istraživanje materijala.

Od 120 autora koji ce izložiti svoje radove usmeno i posterski, najviše je iz Srbije, skoro 30 odsto, a zatim iz Češke, Slovenije, Poljske i Rusije, 40 procenata, dok iz desetak drugih zemalja dolazi ne više od po tri do četiri učesnika.

Korona je izmenila sastav, tako da sada imamo sasvim drugačiju strukturu u odnosu na ranije godine, kada su dominirali učesnici iz SAD i Koreje, Tajvana i sa Dalekog Istoka. Najveća poslastica će svakako biti predavanja dva Nobelovca, Stanley Wittinghama o ogromnom značaju i perspektivama litijum jonskih baterija i Andre Geima, o novinama kod ugljeničnih struktura.

Nakon pet dobitnika Velike Nagrade našeg Društva za trajan i izvanredan doprinos nauci o materijalima i sredini, koji su bili sa teritorije bivše Jugoslavije, prošlogodišnji dobitnik je profesor Robert Sinclair, sa Stenford Univerziteta, prvi nakon internacionalizacije nagrade i omogućavanja da je dobiju svi članovi Društva nezavisno od toga gde žive i stvaraju. On je dao značajan doprinos proučavanju interakcija na atomskoj skali kod materijala direktnim posmatranjem visokorezolucionim metodama elektronske mikroskopije.

Dobitnik ovogodišnje nagrade je profesor Yuri Gogotsi, direktor Instituta za nanotehnologije Dreksel Univerziteta iz Filadelfije, za ogroman doprinos u oblasti neoksidnih materijala kao i za dugogodišnju uspešnu saradnju sa našim članovima Društva za istraživanje materijala i međunarodnog Instituta za nauku o sinterovanju. Yuri je savršeno povezao svoje obrazovanje koje je stekao u bivšem Sovjetskom Savezu u Kijevu sa nekoliko posledoktorskih usavršavanja u Nemačkoj, Japanu i Norveškoj i definitivno se stacionirao u SAD i smatra se jednim od najvrednijih „naučnih transfera“ sa Istoka u SAD.

Autor je univerzitetski profesor i predsednik Društva za istraživanje materijala Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari