Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije koncipiralo je inicijalni akt obraćanja CAFTA komitetu zbog embarga, koji je na robu iz Srbije uvela vlast u Prištini, i sada se čeka da taj akt prihvati i Vlada Srbije, rečeno je Danasu u tom ministarstvu. Ukoliko se Vlada ne odluči za razmatranje ovog pitanja telefonskim putem, pismo CEFTA komitetu sačekaće redovnu sednicu Vlade u četvrtak.


Na prigovore iz Prištine da je i Srbija neprihvatanjem carinskog pečata sa natpisom Republika Kosovo ometala isporuke robe sa Kosova u Srbiju, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja tvrde da nikakve blokade nije bilo, ali robu sa takvim pečatom „carina ne prepoznaje, pa njeni vlasnici ne mogu da ostvare carinu nula“. Potpisnik CEFTA sporazuma je UNMIK, pa bi na pečatu saglasno tome trebalo da stoji UNMIK Kosovo da bi bio u CEFTA smislu prepoznat. Tako da roba sa Kosova put u Srbiju nalazi preko Makedonije i Crne Gore gde se preko neprihvatljivog pečata udaraju prihvatljivi pečati te dve države, rečeno je Danasu.

Prema saznanjima državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića na administrativnoj granici između Srbije i KiM nema promena. U nedelju je ponuđeno da prođe osam kamiona koji su sva potrebna dokumenta overili pre objave embarga i nalaze se u međuprostoru. „Do nedelje uveče oni nisu prošli. Odbili su tu ponudu iz solidarnosti sa ostalim kolegama“, kaže Ivanović.

Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna Bambi podvlači da je za njegovu firmu, koja inače izvozi trećinu svoje proizvodnje, tržište Kosova veoma važno. „Mi se prema tom respektabilnom tržištu sa najvećim uvažavanjem odnosimo tokom poslednjih 40 godina. I za razliku od velikih svetskih kompanija, koje na tržištu Srbije plasiraju robu B i C kvaliteta, mi na svim svojim tržištima, pa i na KiM tržištu prodajemo istovetnu robu, istog kvaliteta“, kaže Miletić za Danas. On tvrdi da Koncern Bambi ne priprema nikakve alternativne puteve za isporuke svoje robe KiM.“ Mi smo dosad apsolutno poštovali uređen način isporuka i poštovaćemo ga i dalje jer smo uvereni da je odluka vlasti u Prištini suprotna svim važećim sporazumima, ali i svakoj ekonomskoj logici“. Miletić podvlači da su u Bambiju verovali da su „ovakve odluke odavno prošla stvar“.

Deklaracija

„Imali smo 2008. godine kratkotrajan problem sa deklaracijama. Tada je Priština zahtevala da se na deklaracijama kratkotrajnih roba kao tržište deklariše Kosovo, a ne UMNIK Kosovo, kako je uređeno našim popisima. Ali to je kratko trajalo. A što se tiče reciprociteta, koji Priština pominje, to je isključivo stvar naše vlasti, koja ima svoj stav u smislu poštovanja suvereniteta i integriteta države i međunarodnih trgovinskih sporazuma“, kaže Miroslav Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari