EPS menja Švajcarce u poslu sa NIS-om: Gradiće veliki vetropark u Plandištu, saznaje Danas 1

Na sastanku, održanom krajem aprila u Beogradu, na kome su učestvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gaspromnjefta i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, postignut je načelan dogovor da država Srbija, najverovatnije preko Elektroprivrede Srbije, uđe u projekat izgradnje vetroparka “Plandište”, i tako postane partner Naftne industrije Srbije, kompanije u vlasništvu ruskog energetskog giganta u tom poduhvatu, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima o zbivanjima u energetskom sektoru Srbije.

Na sastanku je konstatovano da aktuelni partner NIS-a u tom projektu švajcarska kompanija MET Renewables AG namerava da se povuče iz vlasništva u kompaniji NIS MET Energowind osnovanoj zarad izgradnje vetroparka “Plandište”. Njenu poziciju partnera NIS-a u izgradnji ovog vetroparka trebalo bi da zauzme neka od kompanija pod kontrolom Vlade Srbije a najizglednije je da to bude EPS.

U decembru 2012. godine NIS je potpisao Sporazum o izgradnji vetroparka „Plandište“ s vlasnicima akcionarskog društva Energowind, osnovanog 2005. godine. U aprilu sledeće godine Naftna industrija Srbije saopštila je da je postala vlasnik 50 odsto udela u izgradnji tog vetroparka, a preostalih 50 odsto akcija, u tom trenutku, bilo je u vlasništvu grupe investitora, među njima i nekadašnjeg ministra energetike Srbije Gorana Novakovića.
U septembru 2013. u opštini Plandište upriličena je svečanost povodom početka izgradnje vetroparka na kojoj su prisustvovali tadašnji generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kao i Aleksandar Vučić, u to vreme prvi potpredsednik Vlade Srbije. Tom prilikom je rečeno da će radovi trajati 12 meseci ali se to nije desilo jer se od svečanog proglašenja početka izgradnje pa sve do danas nije odmaklo dalje od toga.

Nakon što je švajcarska kompanija MET u martu 2019. godine otkupila udeo od 50 odsto u tom projektu, od grupe investitora, započela je zajednički rad sa Naftnom industrijom Srbije na izgradnji. Tako je stvorena firma NIS MET Energowind, čiju vlasničku strukturu u jednakom udelu, čine NIS Petrol i MET Renewables AG.

U okviru projekta predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora kapaciteta 102 megavata, na teritoriji opštine Plandište. Ukupna vrednost projekta je 160 miliona evra od kojih NIS treba da izdvoji, kako je to bilo planirano, 23,5 miliona evra a ostatak će biti obezbeđen iz bankarskih kredita.
U međuvremenu, kompanija MET Renewables AG, u vlasništvu švajcarske MET grupe koja posluje na tržištu gasa, nafte i električne energije odlučila je da se povuče iz posla a mogući razlog je ruska vojna intervencija u Ukrajini. Time se ukazala potreba za novim partnerom a, prema onom što saznaje Danas, Vlada Srbije je spremna da takvu ulogu preuzme EPS.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da generalno gledano EPS treba da učestvuje u projektima izgradnje obnovljivih izvora energije, pa tako i vetroparkova, a da kada je reč o konkretnom slučaju, izgradnji vetroparka “Plandište”, treba sačiniti studiju izvodljivosti koja bi pokazala da li je isplativa ili ne.

– Kada je reč o tome da li bi država trebalo da gradi obnovljive izvore energije odgovor je odrečan. To svakako nije njen posao. Elektroprivreda Srbije je pak elektroenergetska kompanija i ona svakako treba da učestvuje u takvim projektima. Kada govorimo o “Plandištu” ono što sigurno treba uraditi je studija izvodljivosti koja bi pokazala da li je izgradnja tog vetroparka opravdana – objašnjava naš sagovornik.

U Vladi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike do objave ovog teksta nismo dobili odgovore na postavljena pitanja u vezi potencijalnog ulaska EPS-a u ovaj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari