EU kaznila Epl sa 1,8 milijardi evra zbog nepoštovanja pravila konkurencije 1Foto: Shutterstock/pio3

Evropska komisija danas je kaznila kompaniju Epl (Apple) sa 1,84 milijarde evra zbog nepoštovanja pravila konkurencije EU, na tržištu strimovane muzike na internetu, saopštila je novinarima potpredsednica EK Margret Vestager (Margrethe Vestager).

To je kazna bez presedana u dosadašnjoj praksi na koju je američki gigant odlučio da se žali.

Spotifaj (Spotify), veoma popularna platforma za strimovanje muzike, žalila se Briselu zbog prakse Epl-a za nepoštovanje evropskih pravila „lojalne konkurencije“ uz tvrdnju da ne garantuje „slobodu izbora“ za sve korisnike interneta.

Na kraju zvanične istrage otvorene u junu 2020. godine, evropska izvršna vlast presudila je u korist podnosioca žalbe.

„Deset godina je Epl zloupotrebljavao svoju dominantnu poziciju na tržištu za distribuciju aplikacija za strimovanje muzike preko svoje AppStore prodavnice aplikacija“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Epl grupa je prema mišljenju EK postavila ograničenja kako bi sprečila programere aplikacija da korisnicima na Ajfonu (iPhone) i Ajpedu (iPad) omoguće „alternativne i jeftinije usluge dostupne izvan Epl-a“

„To je nezakonito. Prema antimonopolskim pravilima EU, danas smo kaznili Epl sa više od 1,8 milijardi evra“, dodaje se u saopštenju.

To je prvi put da je EU sankcionisala Epl zbog kršenja pravila konkurencije.

Eplov muzički striming servis (nekadašnji Ajtjuns – iTunes), a sadašnji Epl Mjuzik (Apple Music), dominantan je među korisnicima Ajfona između ostalog i zbog toga što je integrisan u njegov operativni sistem.

Svi ostali servisi za strimovanje muzike su dostupni preko aplikacija na AppStore, ali nisu ni izbliza jednostavni za korišćenje kao eplov sistem, a podležu i raznim drugim ograničenjima koje nameće tvorac Ajfon i Ajped uređaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari