EU na dobrom putu da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropska unija je na dobrom putu ka ispunjenju cilja, a to je okončanje oslanjanja na ruska fosilna goriva u toku ove decenije, saopštila je Evropska komisija, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Rojters.

U svom izveštaju Brisel je naveo da EU očekuje pad uvoza ruskog gasa na 40 do 45 milijardi kubnih metara ove godine, u poređenju sa 155 milijardi kubnih metara u 2021. godini. Inače, uvoz ruske nafte i gasa je sankcionisalo 27 zemalja Evropske unije.

– Najgori efekti krize možda su sada iza nas, ali nema mesta samozadovoljstvu. Energetska tržišta su i dalje ranjiva, subvencije za fosilna goriva su porasle tokom krize, inflacija je i dalje visoka, naša kritična infrastruktura mora biti zaštićena, uključujući i od sabotaža – poručuju nadležni u Evropskoj uniji.

Kako bi zamenile ruski gas, zemlje EU su povećale uvoz od drugih dobavljača i, istovremeno, smanjile upotrebu gasa. Norveška je zamenila Rusiju kao najveći dobavljač gasa u EU, a uvoz utečnjenog prirodnog gasa je porastao, vođen isporukama iz Sjedinjenih Američkih Država.

Širom EU, skladišta gasa su popunjena u procentu od 99 odsto, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe, što njenim zemljama ćlanicama daje sigurnost kada je reč o snabdevanju tim energentom tokom ove zime.
Ali iako analitičari kažu da je povratak na rekordno visoke cene viđene prošle godine malo verovatan, globalna tržišta gasa su neobično zategnuta, što predstavlja rizik da bi cene i dalje mogle rasti kao odgovor na hladno vreme ili daljnje šokove u ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari