EU ne donosi odluku o prodaji Železare Smederevo u aprilu 1

Informacija da će Evropska komisija u prvoj polovini aprila doneti odluku da li će dozvoliti Srbiji da proda Železaru Smederevo kineskoj kompaniji HBIS je potpuno netačna, kaže za Danas dobro obavešteni izvor blizak poslovodstvu te kompanije. On je demantovao i tvrdnje nekih srpskih medija da će odluka o tome biti doneta posle pregovora sa srpskom delegacijom koju će predvoditi ministar privrede Željko Sertić.

– Ono što je tačno jeste da će nadležni organi Evropske unije ispitivati taj slučaj o kojem će obavestiti Evropsku komisiju. Taj proces može potrajati godinu do dve nakon čega će Evropska komisija dati svoj sud. Vlada Srbije razmatra taj slučaj sa EU i on se odvija postepeno – tvrdi naš izvor.

Pojedini mediji ovih dana pisali su da delegacija Srbije treba da uveri Brisel da će, ako HBIS kupi Železaru, na evropsko tržište dolaziti roba samo iz Smedereva, a ne i iz Kine, kao i da se utvrdi da li je kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju to što država Srbija preuzima dug čeličane od 470 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari