Šta piše u zaključcima Radne grupe za kovid: Zašto o maskama, posetama bolnicama i testiranju ne znamo ništa? 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Posebna radna grupa za postupanje u uslovima pandemije kovida sastala se 12. aprila, pre tačno 10 dana, donela zaključke da nisu više obavezne zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje na kovid, negativan test na kovid kao uslov za prijem pacijenata u zdravstvenu ustanovu, ukinuta je i zabrana poseta u zdravstvenim ustanovama, a izolacija obolelih od kovida trajaće najduže do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti.

Za razliku od pre tri, četiri godine, potpuno je nejasno zašto su ovi zaključci ostali tajna, odnosno nisu saopšteni javnosti iako su u pitanju važne informacije za sve građane Srbije.

Setimo se svakodnevnih konferencija takozvanog kriznog štaba u 15 časova, kada se u direktnom prenosu saopštavao broj inficiranih, umrlih i onih na respiratorima, pa konferencija za medije vrha države čiji je prenos bio uživo na svim televizijskim kanalima, pa rečenica poput „sva groblja će nam biti mala“ i sličnih „događaja“.

Kovid danas: Bez većeg publiciteta

Epidemija kovida u Srbiji nije odjavljena, na snazi su bile određene antikovid mere, a zašto su ovi važni zaključci sad tako stidljivo ponegde objavljeni, Zoran Radovanović epidemiolog, kaže za Danas:

„Dobio sam dopis još 12. marta sa tog sastanka Radne grupe. Pretpostavljam da taj dopis nije imao veći publicitet zato što smo preplavljeni jednim informacijama da bi bile sakrivene druge i u toj poplavi malo šta ostane na površini da bi privuklo pažnju“, pojašnjava Radovanović.

Kako on dodaje, drugi važan razlog je što je odluka ostavljena ustanovama – one preporuku ne moraju da usvoje.

Istovremeno, Danas je imao uvid u dokument Posebne radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovida, sa sastanka održanog 12. aprila.

U njemu piše da je „razmatrana aktuelna epidemiološka situacija respiratornih infekcija u Srbiji i svetu, kao i preporuke relevantnih međunarodnih institucija, te je Posebna radna grupa donela pet zaključaka, koje je Ministarstvo zdravlja poslalo direktorima svih zdravstvenih ustanova u zemlji“:

 

Šta piše u zaključcima Radne grupe za kovid: Zašto o maskama, posetama bolnicama i testiranju ne znamo ništa? 2
Dopis, Foto: Privatna arhiva

1. ukida se obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama,
2. ukida se zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima u zdravstvenim ustanovama,
3. ukida se obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama,
4. izolacija pacijenata obolelih od kovid 19 traje do 24 sata nakon prestanka temperature, a najviše do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti,
5. nije obavezno testiranje na SARS- CoV- 2 kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako ordinirajući lekar postavi indikacije za testiranje radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije.

Ostavljeno da odlučuju zdravstvene ustanove

Uz to, kako je napomenuto u dokumentu koji je potpisala Danica Grujičić, aktuelna ministarka zdravlja, Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove na osnovu procene faktora rizika kod pacijenata koje ustanova zbrinjava, uslove za promenu mera prevencije respiratornih infekcija, kao i na osnovu procene epidemiološke situacije u samoj ustanovi, mogu doneti sledeće odluke koje se odnose na ustanovu:

– odluku o baveznom nošenju zaštitnih maski za osoblje, pacijente i druge osobe na određenim odeljenjima ili celopj ustanovi,
– odluku o obaveznom testiranju pojedinih pacijenata ili svih pacijenatat na određenim odeljenjima/ klinikama i
– odluku o zabrani ili ograničavanju poseta hospitalizovanim pacijentima na određenim odeljenjima/klinikama ili u celoj ustanov, kao i odluku o načinu organizacije poseta.

Sa druge strane, dr Nevenka Veličković, v. d. direktorka Doma zdravlja Voždovac, kaže za Danas da ta ustanova „poštuje i sprovodi mere prema uputstvu resornog ministarstva.“

„Iskreno se nadam da neće biti potreba za primenu epidemioloških antikovid mera. Poštovali smo instrukcije ministarstva kada je bilo potrebe za nošenjem maski i za testiranjem. Poteškoće je bilo prema onim korisnicima koji nisu želeli da poštuju propisane mere. To je opet bila njihova lična odluka, ali što se organizacije Doma zdravlja tiče, tu smo bili striktni i izričiti – opisuje ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari