EU sa 1,8 miliona evra pomaže reformu sektora voda u Srbiji 1Foto: Nenad Kovačević

U Srbiji će se u naredne dve godine sprovoditi projekat „Evropska unija podrška reformama u sektoru voda“, koji treba da doprinese unapređenju pružanja vodnih usluga, a koji će finansirati Evropska unija (EU) sa 1,8 miliona evra, saopšteno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

„Cilj projekta je unapređenje sistema cena vode u Srbiji pružanjem podrške u proceni stanja pružanja usluga i izradi predloga za povećanje efikasnosti usluga sektora voda i za sprovođenje revidiranih zahteva za nadoknadu troškova i uspostavljanje regulatornog sistema cena vode“, izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.

Ona je istakla i da je projekat od „izuzetnog značaja“ jer omogućava sagledavanje svih nedostataka koje treba prevazići na putu ka uspostavljanju adekvatne tarifne politike u sektoru voda u Srbiji.

„Posebna pažnja biće posvećena podršci u sprovođenju tarifne metodologije na lokalnom nivou, u 20 pilot opština i gradova – Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Čačak, Pančevo, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška, Kraljevo, Niš, Vršac, Subotica i Ivanjica“, kazala je Ilić.

Program menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon kazao je da se reforme u Srbiji, uz podršku EU, sprovode zbog građana i sa ciljem da imaju kvalitetniju vodu, efikasnije i bolje vodne usluge.

Naglašeno je da će projekat direktno uticati na kvalitet života građana poboljšanjem standarda i efikasnosti usluga u sektoru voda, unapređivanjem poslovanja komunalnih preduzeća i jedinstvenim pristupom vodnim tarifama, osiguravajući pravednu metodologiju obračuna troškova.

Uz podršku EU do sada su izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli i Vrbasu, a obnovljeni sistemi za vodosnabdevanje u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi, dok je u Velikom Gradištu izgrađen potpuno nov sistem za vodosnabdevanje.

U Kruševcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Varvarinu su obnovljeni ili izgrađeni regionalni sistemi vodosnabdevanja, dok je u Raškoj, pored sistema za vodosnabdevanje, izgrađen i sistem za preradu otpadnih voda.

EU je do sada uložila više od 400 miliona evra bespovratnih sredstava kroz brojne programe i projekte za zaštitu ivotne sredine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari