Radnici nekadašnjeg giganta srpske industrije, Holdinga „Prva petoletka“ iz Trstenika, u kojem su od sedam zavisnih i šest samostalnih društava u većini, od 2014. do početka ove godine pokrenuti stečajni postupci, u januaru su formirali konzorcijum i osnovali novo preduzeće pod nazivom „Petoletka“, zakupili pogone fabrika u stečaju i nastavili raniju proizvodnju.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Preduzeće „Petoletka“ i nekadašnja fabrika „Prve petoletke“ – „Armatura“ iz Aleksandrovca koju je lane, takođe kupio konzorcijum od 350 bivših zaposlenih su, koliko je poznato, najverovatnije dve jedine srpske industrijske firme, koje su u stopostotnom vlasništvu njihovih radnika. „Petoletka“ trenutno zapošljava oko 700 trsteničkih radnika, a početkom naredne sedmice će ih, kad se tom preduzeću, pridruži i njih stotinak iz „Kočne tehnike“, biti i više od 800.

– „Petoletku“ smo, pre nekih mesec i po dana, registrovali u APR-u i nedugo potom, novcem radnika nastavili proizvodnju fabrika u kojima je pokrenut stečaj. Proizvodni kontinuitet sigurno ne bismo mogli da nastavimo da nema razumevanja dobavljača i poslovnih partnera, koji od novoformirane firme ne traže avansna ni plaćanja u skraćenom roku. Pomaže nam i to što u ovom poslovnom poduhvatu imamo podršku Ministarstva privrede – kaže za Danas predsednik ogranka Samostalnog sindikata u Trsteniku LJubiša Zdravić, koji je i radnik u jednoj od proizvodnih celina novog preduzeća, ali i sindikalni funkcioner u „Prvoj petoletki“, čiji pojedini delovi koji nisu u stečaju, Fabrika namenske proizvodnje, pre svih, i dalje uspešno posluje.

Sačuvana radna mesta

Zaposleni u preduzeću „Petolekta“ ovih dana bi, prema rečima Zdravića, trebalo da prime i prve plate. „Uspeli smo, za sada, da sačuvamo 700 do 800 radnih mesta, a verujem da će ih biti i više od 1.000. Toliko zaposlenih, uz više stotina naših kolega koji su nastavili da rade u fabrikama namenske proizvodnje i tehničko-metalurške obrade, mnogo znači za Trstenik“, ističe naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari