Gorka pilula za frilensere samo dan posle izbora: Sagovornici Danasa o poreskom tretmanu digitalnih radnika

Ostavite komentar


  1. Najlakše je ne uložiti ništa a dobiti nešto.Voleo bi i ja tako da mi neko da a ja ništa da ne radim.Sramota bre ljudi vam održavaju kurs unosom deviza a vi ih jurite iz zemlje

  2. A šta ste očekivali ???
    To su bre, šibicari, … a oni uvek gledaju da prevare i podvale !!

  3. Pa, ta ‘država’, kako vi kažete (čitaj: trenutna vlast) je obesmislila sve poslove i sva zanimanja. Prosto se pokupiš i odeš odatle. Nije lako, ali navikneš se.

  4. Radim u IT industriji 10+ godina, programiranje, zavrsio ETF. Uvek je to bilo na „belo“, dakle ugovor o radu. Zato nikako ne mogu da zalim coveka iz clanka koji kaze da bi morao da plati 20-30k eura za prethodnih 5 godina i da mu je to nezamislivo. Mi koji radimo na belo, smo drzavi kroz porez, penzioni fond i zdravstvo dali mnogo vece pare od toga. Ja konkretno u zadnjih 5 godina preko 100k eura! Freelance nacin rada za programere je bio rupa u sistemu, greska, zbog njega su nekima za zdravstvo uzimano po 700-800 od plate mesecno, a frelancerima svega 20-30e i imalu si isti tretman (nikakav). Zasto bi neki imali pravo da dobijaju bruto platu na ruke dok drugi moraju da plate debelo poreze i zdravstvo, to je neravnopravnost koju treba resiti na neki nacin. Ili da svi predjemo na freelance (drzava bi brzo propala) ili niko.

  5. Strasno je ovo sto rade. Kraj 2023. a oni salju da se plati za 2018. Ceo sistem je naopak. Zasto to tad nisu obracunavali nego pet godina kasnije!? Mnogi su novac koji su zaradili i potrosili i nemaju odakle da plate ovolike namete! Otvorena pljacka, mada ova drzava samo to i ume da radi.

  6. Marko, brate, e u 5 godina si dao 100.000,00 eura za belo. Zezaš? Diluješ ili sam trošiš?

  7. Dragi frilenseri, ako već niste, raspitajte se za e-Residency – ako Vam je bolja računica da poslujete na taj način u nekoj od država gde to postoji, vidite gde su najbolji uslovi i tamo se registrujte. Kad već hoće država da satre malog čoveka, neka taj mali čovek da novac i dažbine državi koja nudi bolje uslove i takvu mogućnost, gde vam niko ne traži ni da kročite u te države niti da imate njihovo državljanstvo ili bilo kakvu vizu. Ovaj ovde tretman frilensera je stvarno katastrofalan. Dok se velikim korporacijama i taljkunima poklanjaju skupi, prestižni placevi i daju nezapamćeni ustupci, malom velikom čoveku podmeće se noga na svakom koraku. Pri tome, nemam iluzije ni o drugim državama, ali kad već moćnici hoće preko naših leđa, da probamo da im se izmaknu, pa se možda i okliznu i padnu.

  8. Ne zezam, suma je mozda i veca, zato mi nisu jasni ovi „freelanceri“ koji to najpre da bi izbegli placanje zdravstvenog, penzionog i poreza. Izracunaj sam, ako imam recimo 4k neto, moj bruto 2 je 6500eur, dakle toliko ukupno kostam firmu i toliko bih dobijao na ruke da sam freelancer. E sada pomnozi lepo, 5*12*2500 i doci ces do toga da mi je drzava uzela 150k eura za tih 5 godina!. E sada, veliki deo toga je za penzioni fond ali i to je kradja na poseban nacin, da ne objasnjavam sada. Uglavnom, za razliku od nekog freelancera, drzava mi je uzela vise bar 100k eur za 5 godina.

  9. Još jedan način da se oteraju mladi iz zemlje.Retroaktivno plaćanje poreza pet godina unazad.Strancima 120000e po radnom mestu.

  10. Uz dužno poštovanje frilenserima ,(ista nas muka muči),otimačina pošteno zaradjenog!!! Otišao (nateran zbog zarade i ne mogućnosti da obezbedim egzistenciju za svoje)…Sam našao firmu i otišao u državu u kojoj je još bio rat,jer izbora nisam imao ni ovde,ili „glad“ili“smrt“,sam platio put,smeštaj, hranu za početak i počeo da zarađujem ! Sav zaradjeni novac uplaćen u Srbiji,porodica počela da živi, apsolutno sve novac zaradjen ovde je uložen, sve što je kupljeno, plaćen je porez kroz PDV. I umesto zahvalnosti što nemaju još 5-6…socijalnih slučajeva, oni mi kroz ovaj nakaradni, retroaktivni (što nigde u svetu nema)porez, traže da dam i više od polovine zarade???A ni vazduh nisam udahnuo, ni vodu pio, iz bede se digao i ajd sad da ga je..mo!Pa od čega se dosad živelo prošlih 5 godina, opet praviti sirotinju, pa šta ste mi dali i pomogli ! NE dam makar crko, zbog vas i otišao!

  11. Ha, ha…pa šta ste mislili, tupani interneski??? Mislio sam da vam mozak radi bez kompjutera, ali sam, očito, negde zabagovao… ha, ha, haaaaa

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.