Informacija koja se pojavila u nekim medijima da će gas u Srbiji poskupeti do kraja godine nisu tačne. Nikakav navodni dogovor po tom pitanju nije postignut na sastanku državnog vrha – saznaje Danas u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine.


Kako nam je rekao Zoran Mileković, portparol Ministarstva energetike, ministarka Zorana Mihajlović javno je demantovala takve tvrdnje.

– Ona je istakla da Vlada Srbije još uvek nije dala saglasnost za poskupljenje gasa i da svako licitiranje procentima i datumima, kao i to što se priča izvan institucija može da zbuni javnost – naglasio je Mileković. Podsećanja radi, ministarka Mihajlović izjavila je da neće biti ni povećanja cene električne energije u Srbiji i da korekciju ne treba očekivati ni u januaru, odnosno sve dok ne budu urađene socijalne karte i novi tarifni sistem.

Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović, međutim, tvrdi da će „plavi energent“ poskupeti za 10 odsto u januaru sledeće godine. Prema njegovim rečima, o tome je postignut dogovor sa predstavnicima Vlade, bilo je čak namera da gas poskupi u tom procentu već tokom ovog meseca, ali je donošenje takve odluke odloženo zbog zakonske obaveze da se građani o promeni cena obaveste 15 dana ranije. Drugi razlog za odlaganje, kako tvrdi Bajatović, je taj što će inflacija do kraja meseca dostići 14 odsto i u slučaju poskupljenja gasa bi se dodatno povećao taj procenat. Iako poskupljenje gasa od 10 odsto nije na nivou realnog, Bajatović koji je tražio da se cena uveća čak za 25 odsto, ističe da će i odobreni postotak ipak smanjiti gubitke Srbijagasa koji u poslednjem kvartalu iznose oko 75 miliona evra.

On je istakao da će cena ruskog gasa za Srbiju u prvom kvartalu sledeće godine biti između 400 i 410 dolara za 1.000 kubika, a da se očekuje da će tokom godine pasti na 370 do 375 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari