Gasprom smanjuje isporuku gasa Evropi Severnim tokom 1 1Svereni tok 2 AP Photo/Dmitry Lovetsky

Ruska državna energetska kompanija Gasprom najavila je od srede drastično smanjenje isporuke gasa svojim glavnim gasovodom u Evropu.

Ruski izvozni monopol gasa saopštio je da zaustavlja rad jedne od poslednje dve turbine u radu zbog „tehničkog stanja motora“, smanjujući dnevnu isporuku gasa gasovodom Severni tok na 33 miliona kubnih metara dnevno – oko 20 odsto kapacitet cevovoda.

„Veoma pažljivo pratimo situaciju u bliskoj razmeni sa saveznom agencijom za mreže i timom za gasnu krizu“, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva ekonomije u ponedeljak posle saopštenja Gasproma. „Prema našim informacijama, ne postoji tehnički razlog za smanjenje isporuka.

Gasovod Severni tok 1 nastavio je sa pumpanjem prošle nedelje, nakon 10-dnevne pauze za održavanje, ali je Evropska komisija upozorila da je verovatno potpuno zatvaranje gasa od strane Rusije.

Saopštenje je usledilo u trenutku kada su se vlade EU raspravljale oko plana za ciljnu uštedu gasa od 15 odsto sa ciljem da se izbegne zimska kriza ako Kremlj zatvori slavine za Evropu. Cilj EU je da sada koristi manje gasa za izgradnju skladišta za zimu, piše Gardijan.

Izvršna vlast EU je prošle nedelje optužila Moskvu da koristi energiju kao „oružje“ i pozvala 27 zemalja članica da prihvate dobrovoljni cilj uštede gasa od 15 odsto, koji bi mogao postati obavezan ako Brisel proglasi vanredno stanje u snabdevanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari