– Prošla godina za poslovanje Valjaonice bakra bila je dobra i, za razliku od 2014, ostvarili smo pozitivnu ebidu od četiri miliona evra tako što smo ostvarili poslovnu politiku proizvodnje i prodaje asortimana sa najvećom dodatnom vrednošću i sa visokim cenama prerade – kaže Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.


Ta fabrika, koja je pre nekoliko godina bila u velikim problemima, na spisku je petnaest najvećih domaćih izvoznika, jer na inostrana tržišta, prevnstevno zapadne Evrope, Amerike, Bliskog istoka, Rusije i bivših jugoslovenskih republika, plasira i do 98 odsto svoje proizvodnje.

– Prošle godine pratili smo razvoj i investicije u fabrici Prvi partizan u Užicu, koji je naš najveći domaći kupac. Istovremeno, investirali smo oko dva miliona evra u nabavku prese od švajcarske kompanije Nobag, od koje je opremu nabavio i Prvi partizan, što znači dalju finalizaciju naših poluproizvoda. Time se povećava cena prerade na nekih 30 odsto dodatne vrednosti – navodi naš sagovornik i ističe da je za razliku od prethodnih godina, kada se dodatna vrednost kretala od 13 do 14 odsto, u 2015. povećana na 20 odsto.

Božović najavljuje da će se takva poslovna politika nastaviti, te da se fabrika odrekla proizvodnje manje profitabilnih proizvoda, koji su ranije bili osnov njene proizvodnje, poput građevinskih trake i bakarnih instalacioinih cevi jer to „nije isplativo“.

– Proizvodimo onoliko koliko imamo sirovina i time smanjujemo ukupne fiksne troškove. Nastavićemo sa orijentacijom ka proizvodnji profitabilnih proizvoda, tako da u ovoj godini očekujem dalju stabilizaciju, kao i još bolje poslovne i finansijske rezultate. Plan menadžmenta je da se usredsredi na modernizaciju postojeće opreme, ali ne verujem da će biti velikih investicija na tom planu – procenjuje Božović.

Na domaćem tržištu Valjaonica bakra uglavnom snabdeva fabrike namenske industrije, koje su dobro pozicionirane, ali veliki doprinos uspehu poslovanja sevojničke fabrike daje sradnja sa češkim Belotom, nemačkim Menom, ali i sa kompanijama u bivšim jugoslovenskim republikama. Zanimljiv je podatak da se u ovoj fabrici fokusiraju na što veću nabavku sekundarnih sirovina, jer su jeftinije (mesečo se otkupi oko 800 tona), dok tzv. sveže sirovine nabavljaju iz RTB Bor, odakle su prošle godine kupili oko 10.000 tona katode. Inače Valjaonica, koja je privatizovana 2004. godine, osim na domaćem tržištu, kupuje sekundarne sirovine i iz bivših jugoslovenskih republika a manji deo, zbog cene troškova transporta, iz istočne Evrope.

Na pitanje da li je merama Vlade Srbije olakšano poslovanje i da li fabrika oseća promene u odnosu na raniji period, Božović je poručio: „Nama je najvažnije da nam politika ne smeta. Ja sam apolitičan i pokušavam da rešavam samo probleme Valjaonice bakra. Manje sam opterećen političkom situacijom. Ali, naravno, značajno je privredni ambijent bude dobar, da je kurs dinara stabilan jer od toga zavisi i stabilnost poslovanja fabrike. Podsetiću da je naš godišnji devizni promet od 120 miliona do 150 miliona evra u izvozu, nešto manje u uvozu“.

U proteklih nekoliko godina fabrika je prošla kroz težak period, jer se promenila vlasnička struktura, smanjila proizovodnja, a u upravi su se dogodile i kadrovske promene. Dragan Subotić, tadašnji generalni direktor je, u znak nezadovoljstva poslovanjem i odnosom uprave, napustio fabriku. Radnici su štrajkovali tražeći od vlasnika da preduzmu hitne mere, kako bi se povećali i proizvodnja i investicije. Danas, fabrika stabilno posluje, izmiruju se sve obaveze prema državi i dobavljačima i kadrovski se obnavlja.

glosa

Valjaonice bakra Sevojno na spisku je petnaest najvećih domaćih izvoznika, jer na inostrana tržišta, prevnstevno zapadne Evrope, Amerike, Bliskog istoka, Rusije i bivših jugoslovenskih republika, plasira i do 98 odsto proizvodnje

Ulaganja u kadrove

– U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje primili smo 20 mladih radnika, koji su bili kod nas na stručnoj praksi. Primljeni su na određeno vreme od šest meseci i, ukoliko budu zainteresovani, najverovatnije će zameniti radnike koji odlaze u penziju. Primili smo i tri mlada inženjera metalurške struke i stipedniramo još dva buduća inženjera. U fabricije sada zaposleno oko 1.130 radnika, a prosečna zarada, ne računajući plate menadžmenta, iznosi 43.000 dinara. U toku je reprogram starih kredita, što će omogućiti da se lakše finansira proizvodnja u narednom periodu – kaže Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

Ko su vlasnici

Na molbu Danasa da otkrije ko su vlasnici Valjaonice bakra, Božović je odgovorio: „Ranije su to bila dva fonda – američki i engleski (RC2 i DARBI, prim.autora), a sada su većinski vlasnici dve američke firme, čiji su vlasnici Desko Nikitović i Nebojša Ćirić. Nikitović je nekada bio višegodišnji konzul Srbije u Čikagu, a Ćirić je bio ministar ekonimije u Vladi Mirka Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari