Grad Zaječar od 2017. do 2022. godine iz budžeta izdvojio oko 100.000 evra za dekorativnu rasvetu 1Foto: M. S. / Danas

Na petnaestak dana od Nove godine u Zaječaru još uvek nema novogodišnje rasvete, a ne zna se da li će neko nastupiti u najluđoj noći. Takođe, za sada nije poznato da li će biti i vatrometa.

Ako je po nečemu grad Zaječar bio među vodećim gradovima u Srbiji, to je doček Nove godine. Od ranijeg perioda kada se tradicionalno okretao vo na ražnju, pa do višemilionske novogodišnje rasvete.

Trošilo se i kupovalo godinama, ali od 2018 godine, jedno komunalno preduzeće je samo izrađivalo rasvetu za praznični period.

Nabavka novogodišnje rasvete za 2017. godinu Zaječarce je koštala 2.229.400 dinara. Gradski oci tada su zaključili ugovor o nabavci dekorativne rasvete sa firmom „Keep light“ koja se u žiži javnosti našla zbog zbog afere sa nabavkom novogodišnje jelke u Beogradu, čija je cena tada iznosila neverovatnih 83.000 evra.

Zbog tadašnje burne reakcije koju je cena jelke izazvala, „Keep light“ je bio prinuđen da raskine ugovor i da jelku pokloni gradu Beogradu, ali nažalost, Zaječar nije bio te sreće da bilo šta iz asortimana ove firme dobije na poklon, pa je najveći deo novca namenjenog nabavci dekorativne rasvete u 2017. godini izdvojeno za nabavku novih „zvezda“ zaječarskog gradskog trga: pingvina i igloa, koji su tokom novogodišnjih praznika privlačili pažnju prolaznika, a privlače ih i sada.

Pored njih nabavljena su i led creva, spojnice i drugi potrošni materijal potreban za postavljanje rasvete.

Zaječarci su tada o novogodišnjoj rasveti u anketi kazali da leči depresiju i da merak nema cenu!

Za nabavku materijala za izradu dekorativne rasvete iz budžeta grada Zaječara u 2018. godini izdvojeno je 3.473.597,98 dinara. Ovo je vrednost ugovora zaključenog sa preduzećem „Sled“ doo koje je te godine u postupku javne nabavke dalo najpovoljniju ponudu.

To znači, da je grad Zaječar za nabavku dekorativne rasvete, kao i za nabavku materijala za izradu dekorativne rasvete u 2017. I 2018. godini iz budžeta izdvojio ukupno 6.148.877,98 dinara ili 52.028,75 evra po srednjem kursu NBS na tadašnji dan.

Zanimljivo je da su firme „Keep light“ i „Sled“ 2017. godine dale identičnu ponudu za nabavku dekorativne rasvete.

Osim identične cene zanimljivo je i da su ponude stigle istog dana, u skoro identično vreme. Ponuda „Keep light“ 7.12.2017. u 7.35 časova, a ponuda „Sled“ istog dana u 7.43 časova.

Podsećamo, novogodišnja rasveta postavljena pred doček 2018. uklonjena je tek nakon sto dana – 22. marta 2018. godine.

“Novogodišnja rasveta, koja je uz to i basnoslovno skupa, ma koliko blještava bila ne može da prikrije bedu i tužne slike iz Zaječara poput ove zbog koje naš grad iz dana u dan tone u sve dublju tamu”, prokomentarisao je jedan čovek iz Zaječara novogodišnju rasvetu.

Pripreme za doček Nove 2020. godine otpočele u Zaječaru zapravo još krajem oktobra, kada su prvi ukrasi postavljeni u centru grada. Tadašnji direktor JKP „Timok održavanje“ Vice Lalić rekao da “je postavljanje rasvete krenulo blagovremeno, kako bi svako ko poseti Zaječar uživao u novogodišnjim ukrasima”.

Pripreme za doček nove 2020. godine otpočele su postavljanjem novogodišnje rasvete u Zaječaru 25. oktobra, a rebalansom budžeta još 1.500.000 dinara određeno je za kupovinu dekorativne rasvete.

Građani su se nadovezali na ovu izjavu i kazali da “treba da uživaju, jer su odbornici grada Zaječara doneli odluku o tome da se iz gradskog Budžeta za dekorativnu rasvetu, od 2017. godine do 2019, izdvoji nešto manje od 100 hiljada evra ili preciznije 7.648.877,98 dinara.

Takođe, za doček 2020. godine, na mestu gde je godinama stajala gradska česma, postavljena je jelka, ali i kućica za Deda Mraza.

Pripreme za doček nove 2021. godine otpočele su 3. novembra, postavljanjem novogodišnje rasvete u Zaječaru. Za razliku od dočeka 2020. godine, kasnilo sa postavljanjem nedelju dana.

Najzanimljivije šta se dogodilo sa rasvetom bilo je na ski stazi na Kraljevici, pošto je dočekala 1. maj, ali i Uskrs.

Postavljanje novogodišnje rasvete, nije prošlo (ne)zapaženo kod korisnika društvenih mreža, koji, su predložili da se dan 3. novembar proglasi za „Danom početka kićenja grada“.

Za prošlu kao i ovu godinu nema dostupnih podataka da li će se kupovati dekorativna rasveta, a ne zna se da li će biti i organizovanog dočeka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari