Građani bez obaveze da plaćaju račune za grejanje?

* Isporučioci toplotne energije imali obavezu da do 29. decembra 2016. zaključe pojedinačne ugovore sa potrošačima - građanima * Dosad nijedna toplana nije ispunila tu obavezu, zbog čega udruženja građana tvrde da domaćinstva nemaju obavezu da plaćaju račune * Toplane imale dve godine da potpišu ugovore, a sad traže još jednu
Sve gradske toplane širom Srbije od početka meseca krše Zakon o energetici

Ostavite komentar


  1. Gdine DIREKTORE, zbilja niko ne zna "sta bi bilo, kada bi bilo" posto VI, kao glavni odgovorni niste zakljucili NI JEDAN ugovor za DVE godine! Zasto ste cekali da prodju svi zakonski rokovi, a posao niste ni ZAPOCELI! Osim toga poredjenje sa licnim kartama je apsolutno bezobrazno. To su LICNA dokumenta i za nepostovanje zakona odgovara POJEDINAC. A vi iz SVIH toplana ste drzavni CINOVNICI dobro placeni novcem gradjana da biste radili svoj posao. PO ZAKONU!

  2. Drugim recima zakonodavac tj. Vlada tj. resorno ministarstvo je stvorilo jos jedan nakaradni zakon. Srbi stalno izmisljaju toplu vodu. Vidite bre kako to drugi rade ako vec ne znate sami!

    1. @Dusane To i jeste problem (!), kod nas se -nikad- ne zna ko pije, a ko placa; tj., KO snosi odgovornost (ko, sta, organizuje – i kako. :))

  3. Mnoge stvari iz ove oblasti daljinskog grejanja se pogrešno primenjuju jer su Toplane i lokalne samouprave stvorile takav ambijent da mogu da naplaćuju grejanje koliko im je potrebno novca a na štetu korisnika. Ne smanjenjem cena kada energenti pojeftine, i ne dozvoljavajući korisniku koji ne želi njihovu uslugu da je otkaže. Zašto se tako postupa? Investitor koji je sklopio Ugovor sa Toplanom je platio sve obaveze pri priključenu za sve stanove u objektu. Korisnici nikada nisu sklapali drugi pojedinačni Ugovor sa Toplanom za korišćenje njihove usluge. Što znači da je Toplana kao prodavac energije i Skupština stanara kao kupac (jer toplana ima samo jedno merno mesto u predajnoj stanici KALORIMETAR. koji registruje isporučenu energiju objektu (čija je merna jedinica je kwh)..Ugovor između Toplane i Skupštine stanara treba da se potpiše i to samo sa korisnicima iz zgrade koji žele da koriste uslugu Toplane a ne sa svim vlasnicima stanova. Toplana nema ingerencije da natera vlasnika koji neće da plaća ovu skupu uslugu (koja je dvostruko skuplja od grejanja na struju ili gasom ) da koristi njihovu uslugu ŠTO SE SADA NAMETNUTO Plaćajući kwh dvostruko sa većom cenom nego što je u cenovniku Toplane lažnim zaduženjima za ne obavljene usluge (naplata bez OBRAČUNA IZMEĐU ISPORUČENIH kwh I PLAĆENIH kwh AKONTACIONIM UPLATAMA za 12 MESECI: Ova prevara se želi potpisivanjem ugovora da nastavi i dalje da se primenjuje . Suština je da toplana treba pre svake grejne sezone da ispostavi cenovnik i to samo za izmerene kwh očitane na zajedničkom kalorimetru u predajnoj stanici objekta a da se mesečni računi izdaju samo za mesece kada se energija i isporučuje (od Oktobra zaključno sa Aprilom) i ro što će se očitavanje kalorimetra vršiti u prisustvu korisnika , koji će overiti očitano stanje na priznanici zajedno sa radnikom Toplane) a Razlika mesečnih stanja predstavlja količinu kwh x prodajna cena za kwh = IZNOS OBAVEZE SVIH KORISNIKA koji su pristali da koriste njihovu uslugu. Skupština stanara transparentno deli račun i svaki korisnik nalogom za plaćanje uplaćuje svoju obavezu direktno Toplani .Objedinjena naplata se mora isključiti iz ove naplate jer ona nema radnike koji očitavaju stanja mernih uređaja, i njih korisnici NISU OVLASTILI DA DELE I ISPOSTAVLJAJU RAČUN TOPLANE; već su na ovaj način korisnici izgubili kontrolu nad plaćanjem ove obaveze pa su godišnje plaćali po 2 grejne sezone što se od građana KRIJE:.

    1. A-ha, „koliko im je potrebno novca a na stetu korisnika“ – i tako „pokrivaju“ (svoje!) gubitke. Mada i od goreg ima gore: pre ~5 godina sam citao u novinama (ne znam da li sam sanjao, da li se lose secam – jer je *apsolutno* nenormalno) da se prodaje – nesto kao Telekom, na primer – drzavna imovina i/ili firma – da bi se „odrzao dinar“ i /ili usporila (zaustavila?!) devalvacija… I, neko se time hvalio, hvalisao, od politicara (ozbiljno covek pricao): kao da je „dobar“ i „pametan“ potez.

      Sada, kada kucam ovo… Ne znam da li sam *ja* nenormalan, ko je ovde lud?.. Ali, eto, ako nisam umislio /izmislio: dogodilo se. Koji covek, a da ne spava u Lazi Lazarevic, moze da misli da je to neki uspeh; i ne samo to, nego kako nije KRIMINALNO – i, sta -taj- misli da ce, ona, sutra?! Prijatelji, „no comprendo“. :f

      (Malo sam offtopic, ali da li je -stvarno- moguce, zna li neko??)

  4. Ma kako da ne..gradjani bi sve uradili da nadju "rupu"u saksiji samo da bi izbegli svoju gradjansku duznost …vidi, vidi, oni bi da se greju odn.da de facto koriste uslugu a ne bi da plate..pa to samo moze u zemlji Dembeliji, pa neka ti isti udju u bilo koju radnju, neka uzmu hleb, voce,potrepstine, odelo za dzabe .e pa, nece moci..i plus ima jedna"sitnica"a to je da prema Zakonu o komunalnim delatnostima koji je za toplane i korisnike nista manje obavezujuci je propisano da ukoliko nije zakljucen ugovor obaveze nastaju danom otpocinjanja pruzanja usluge.

  5. Zakon kao takav je odlican, jedva cekam da vidim nacrt ugovora a za potpis cu debelo razmisliti i dacu ka onda kad mi obezbede transparentnost tj. uvid u sopstvenu potrosnju i nacin obracuna one kolicine energije koju sam zaista i
    potrosio.

  6. Direktore,NISKE TOPLANE, prestani da obmanjujes javnost i da se UDVARAS LOKALNIM VLASTIMA neistinitim i neargumentovanim IZJAVAMA,jer ces za sve ove lazi da ODGOVARAS!Doci ce DJAVO po svoje,a gradjani ce istrajati u svojim zahtevima!

  7. Dražo prijatelju, nije trebalo da pustiš ovakav naslov (i još bez upitnika!) jer implicira rušenje ionako urušenih sistema u ovoj "državi", i šteta može da bude nesaglediva…Takvim postupkom ide se naruku aktuelnim vlastima koje su upravo ta snaga koja uporno ruši sve krhke institucije uspostavljene teškom mukom posle 5. oktobra…Malo opreznije, molim Te!

  8. Dakle, po tumaćenju toplanaca, prodavci hleba, automobila, obuće, piškota, gaća, kobasica… imaju pravo da narede nama građanima da samo u njihovim prodavnicama moramo da kupujemo robu. Njihova "logika" je sledeća: ako mi ovog meseca ne trebaju nove gaće i ja ih ne kupim natovariće mi zavrat uterivače dugova da mi otmu stan ili kuću. Zašto? Zbog nekupljenih gaća!? Zašto? Pa zato što nisam platio robu/uslugu koju ne želim. Ko je ovde perverzan? Niko drugi do vlast i njeni izmećari, tj. javna preduzeća.

  9. Sa gradskom toplanom nikada nisam imao niti sklapao bilo kakav ugovor o pružanju usluga i sada ga nemam, te iako sam tražio od istih da mi trajno isključe grejanje u tri navrata sa obrazloženjem da materijalno nisam u mogućnosti da podmirujem račune njih to uopšte nije zanimalo već je Objedinjena naplata redovno angažovala javne izvršitelje koji su mi do sada naplatili preko 220000 dinara a u postupku su i tužba pred sudom i još dva izvršitelja i tako sam zboo tog grejanja doveden do prosjačkog štapa a i doživeo sam moždani udar prošle godine kao posledica permanentne nervoze i šikaniranja. Sve u svemu nisam pametan šta više da radim a koliko vidim nemam kome niti da se obratim za pomoć niti ko želi da se upušta u ovakvu problematiku. Jednostavno dolazim do zaključka da je toplana i objedinjena naplata u Nišu država u državi, daj bože da grešim. HVALA

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.