Od 540 kompanija koje se bave projektovanjem i izgradnjom infrastrukturnih objekata, njih 398 Poreskoj upravi duguje 67 miliona evra – izjavila je juče na konferenciji za novinare Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, predstavljajući belu i crnu listu putarskih i projektantskih firmi.


Prezentovani podaci pokazuju da 213 firmi posluje loše i zbog velikih poreskih dugovanja smeštene su na takozvanu crnu listu. Na spisku najlošije rangiranih preduzeća po poslovanju na prvom mestu je Mostogradnja, čiji je dug Poreskoj upravi tri milijarde dinara, a visoko je rangiran i Partizanski put, Preduzeće za puteve Beograd, Peštan, Interkop, Gemaks, Planum, Institut „Kirilo Savić“… Na beloj listi najbolje rangiranih preduzeća po poslovanju na prvom mestu su Putevi Srbije, a na listi uspešnih se nalaze i Simens Srbija, Beograd put, Industrija kablova Jagodina, Institut za puteve Beograd, Putevi Užice.

– Liste su pravljene kako bi se uredilo tržište građevinske industrije, kako bi se pomoglo preduzećima koja dobro posluju, ali i kako bi se znalo ko, kako i šta radi, da bi se zaštitili radnici u tim firmama, a poslodavci poštovali odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, ali i da bi država u projektima koje finansira imala partnere koji poštuju standarde. Razlog pravljenja ovih lista je i povećanje udela građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu sa sadašnja četiri na barem sedam procenata, ali i smanjenje broja građevinskih radnika koji rade na crno, a ima ih i do 40.000 – istakla je ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da kriterijumi na osnovu kojih su preduzeća rangirana jesu broj zaposlenih na neodređeno i određeno vreme ili po osnovu ugovora, učestalost lakših i težih povreda na radu, rad na crno i dugovanja kompanije prema državi i zaposlenima, a kriterijum koji će tek biti primenjivan odnosi se na kvalitet izvedenih radova.

– Ovim listama poslovanja želeli smo da odvojimo belo od crnog, ono što je zdravo od nezdravog i da damo podršku onima koji žele da rade, plaćaju obaveze i poštuju radnike. Od 540 kompanija iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, 87 radi bez i jednog zaposlenog, ali su i pored toga aktivne u Agenciji za privredne registre i dobijale su poslove. Naš cilj je da smanjimo broj kompanija na crnoj listi, odnosno da povećamo broj onih koje se nalaze na beloj. Država više neće da dozvoli velika poreska dugovanja preduzeća i omogućiće udruživanje zdravim firmama kako bi mogle da rade poslove koji će biti finansirani iz budžeta – rekla je ministarka Mihajlović i dodala da će se liste nalaziti na sajtu Ministarstva građevinarstva i na svakih mesec i po dana revidirati u skladu sa poslovanjem kompanija.

Rukovodioci preduzeća sa vrha crne liste koje je Danas kontaktirao bili su vidljivo nezadovoljni i neraspoloženi za priču. Tako je Branko Knežević, generalni direktor Mostogradnje, istakao da „nije čuo“ izjavu ministarke Zorane Mihajlović o crnoj listi građevinskih firmi pa ne može „da komentariše“ podatak da je preduzeće kome je na čelu na prvom mestu te liste. Ratomir Todorović, generalni direktor Planuma, istakao je da ga „ne zanima“ crna lista uz komentar „meni je važno da je preduzeće koje vodim na listi živih“.

Izbor direktora Železnice do kraja godine

Do kraja ove godine biće izabran direktor Železnica Srbije. Komisija je završila svoj posao, izabrano je nekoliko kandidata i očekujem od Vlade Srbije da o tome raspravlja – kazala je ministarka Zorana Mihajlović. Inače, konkurs za izbor direktora Železnica objavljen je 9. oktobra, a prethodni direktor Dragoljub Simonović smenjen je krajem jula, jer njegovim radom nije bio zadovoljan predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Na konkurs se prijavilo oko 50 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari