Gradska uprava Novog Pazara zatražila od banaka ponude za kredit za finansiranje rashoda 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

Grad Novi Pazar uputio je javni poziv bankama da im dostave ponude za dugoročni kredit za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda u iznosu od 180 miliona dinara, objavio je danas radio Sto plus.

Rok za dostavljanje ponuda je 7. oktobar, a kredit će biti uzet od banke koja ponudi najmanju kamatu.

Iako se navodi da je u pitanju dugoročni kredit, iz dokumentacije se vidi da je rok otplate tri godine, a lokalna samouprava od banaka očekuje da ponude grejs period od 12 meseci.

Sredstva obezbeđena zajmom, kako je najavljeno, Gradska uprava planira da iskoristi za investiciono održavanje gradskih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže.

Ukupno kreditno zaduženje Novog Pazara iznosi 196,7 miliona dinara, pa bi uz novi zajam dostiglo 376,6 miliona dinara, odnosno, 11,5 odsto ostvarenih tekućih prihoda u prethodnoj godini.

Zakonom je zabranjeno da ukupno zaduženje za kapitalne rashode lokalne samouprave bude veće od 50 odsto od ostvarenih prihoda u godini ranije.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su na poslednjoj sednici Skupštine Novog Pazara ovu odluku tvrdeći da je lokalna samouprava zadužena više nego što je prikazano i da će uzimanje kredita, kojim će, kako su govorili, biti finansirana predizborna kampanja, to stanje pogoršati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari