I sa povećanjem, medicinskim sestrama plate ispod proseka 1Foto: FoNet/MOD

U Sindikatu lekara i farmaceuta nisu zadovoljni najavom premijerke da će u narednoj godini zarade u zdravstvu biti uvećane za oko osam odsto. Predsednik te organizacije, Radomir Panić kaže za Danas da je to sve manipulacija zbog predstojećih izbora u kojima će taj sektor biti jedna od važnijih tema.

– Shvatili su da više ne mogu da plasiraju priču kako smo pobedili virus, jer postajemo najgori u svetu iako imamo neograničen broj vakcina i uprkos priče da imamo novca, da se nabavljaju raznorazni aparati. A najgori smo zbog neuvođenja mera i da bi nekako pokrili tu „rupu“, počeli su da obećavaju zdravstvenim radnicima povećanje plate. Posle će to iskoristiti da plasiraju sliku kako smo i pored toga nezadovoljni, ne lečimo pacijente, korumpirani smo… Sve je to jedan klasičan spin koji se ponavlja pred svake izbore – kaže Panić.

Premijerka je, inače, predstavljajući pre dva dana rezultate ovog sastava Vlade i najavljujući poteze u narednoj godini, rekla da od 1. januara zdravstvene radnike očekuje značajno povećanje zarada za osam odsto.

– Plata medicinskih tehničara i sestara biće oko 61.500 dinara neto, lekari na specijalizaciji imaće platu od 95.890 neto, a lekar specijalista imaće platu od gotovo 120.000 neto“, rekla je ona i podsetila da su za svega nekoliko meseci izgrađene tri nove bolnice za lečenje kovid pacijenata, sa ukupno više od 2.000 kreveta koji će kasnije služiti kao dodatna podrška zdravstvenom sistemu.

Zdravstvenim radnicima, međutim, najava povećanja ne čini se kao preterano dobra vest. Panić podseća da je već tri godine na snazi Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, ali se on ne primenjuje pa tablica koja je sastavni deo tog akta ostaje nepopunjena.

– To je vrlo jasan zakon, on kaže da osnovica, koju utvrđuje Socijalno-ekonomski savet, mora biti ista u celom javnom sektoru, ali umesto toga nama se obračun sačinjava po starom pravilniku. A tu je predviđeno, što je još Dinkić kao ministar finansija insistirao, da nam se regres i topli obrok, umesto kao dodatak, uključe u koeficijent, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Zbog toga je svima u zdravstvu zarada ovog trenutka manja nego što to zakon o platama u javnom sektoru predvideo – kaže Panić i traži da se pre povećanja, konačno primeni zakon.

Objašnjava i da je tim zakonom predviđen odnos između najniže i najviše plate 1:8, a pravilnikom koji je u primeni, raspon bi trebalo da bude 1:5,6 – ali nije.

– Moja plata, specijaliste, morala bi biti osnovica, a to je minimalna zarada koja je oko 33.000 pomnožena sa 5,6 odnosno oko 180.000. Na to bi trebalo da se doda dežurstvo, pripravnost, prekovremeni rad, rad nedeljom, praznikom, minuli rad, topli obrok i regres. Sada je, posle prošlogodišnjeg povećanja od desetak procenata, prosečna plata lekara specijaliste oko 107.000 dinara. Da ne pominjem kako bi trebalo da nam plate kontinuiranu edukaciju jer je to obaveza koju je propisala država i po zakonu je plaća poslodavac. Trebalo bi da nam obezbede sredstva za rad, jer ja sam od 2002. kada sam zaposlen, od ustanove dobio samo jedan komplet uniforme, nikada klompe ili slušalice – kaže Panić.

Najavljenim povećanjem nije zadovoljan ni predsednik najbrojnijeg, Samostalnog sindikata zdravstvenih radnika, Zoran Savić, koji kaže da se zarada lekara specijalista sada kreće po skali od 102.000 do 111.000 dinara, u zavisnosti od tipa ustanove u kojoj radi, a da će nakon povećanja primati od 111.000 do 120.000, dok će medicinske sestre i tehničari, opet zavisno od toga gde rade, izaći od nepunih 57.000 do 61.000.

– Ne mogu da kažem kako su zdravstveni radnici zadovoljni najavljenim povećanjem. Jer i sa tim će plata medicinske sestre, čak i strukovne, i dalje biti ispod republičkog proseka a to je najbolji pokazatelj gde se nalaze zaposleni u zdravstvu – ističe Savić.

On kaže da se sindikat više puta povodom zarada obraćao nadležnim državnim organima, od predsednice Vlade do ministara zdravlja, rada i finansija, održan je i jedan sastanak ali bez konkretnih zaključaka.

– Kako je ovaj predlog povećanja sada na Vladi, a znamo da će ono što Vlada predloži Skupština da usvoji, mislim da nema šanse za promene. Verovali smo da će, bar zbog ove situacije, sektor zdravstva biti malo bolje sagledan, ali nije. Znamo da će reći kako nema para, ali vidimo i da se novac deli bez jasnih kriterijuma – zaključuje Savić.

Iz Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica, kao i iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara, iako je obećano, nismo dobili komentar najavljenog povećanja plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari