Ukoliko poslanici Skupštine Srbije podrže predloženi sporazum o zajmu u iznosu od 301 miliona dolara sa Republikom Kinom, već idućeg meseca će početi izgradnja deonice auto-puta od Obrenovca ka Ljigu koja će biti završena najkasnije za 36 meseci – rekao je juče u Skupštini Srbije Velimir Ilić, ministar urbanizma predstavljajući sporazum o zajmu sa Kinom.

Reagujući na primedbe poslanika opozicije da se Srbija previše zadužuje, Ilić je napomenuo da je to najpovoljniji mogući kredit koji Kina daje povlašćenim kupcima . “Kamata će biti 2,5 odsto, a grejs period pet godina”, objasnio je Ilić i dodao da su kineske kompanije već stigle u Srbiju i da se pripremaju za početak radova na deonici autoputa Obrenovac – Ljig . On je naveo i da će radovi na toj deonici povećati zaposlenost i da se očekuje da će na njoj raditi oko 2.000 naših građevinara i putara, kao i da je udeo Srbije u tom poslu projektovan budžetom za narednu godinu.

Objašnjavajući predloženi sporazum i prednosti koje on nosi sa sobom, Ilić je rekao da će ova deonica biti praktično nastavak auto-puta Ljig – Preljine, koji će značiti povezivanje sa Beogradom. On je naveo i da je gradilište na potezu Ljig – Preljine razvijeno u dužini od 50 kilometara, da radovi idu mnogo brže od predviđenog i da će biti završeni pre roka. Završetak celog tog poteza rasteretiće Ibarsku magistralu koja danas više ne može da izdrži protok saobraćaja, a stvoriće se mogućnost i za dalju izgradnju autoputeva u Zapadnoj Srbiji ka Crnoj Gori. “Samo Srbija umrežena autoputevima može biti privlačna za investitore”, naglasio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari