Inflacija u SAD najviša u poslednje četiri decenije 1EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Američki dolar ojačao je na 135 japanskih jena, prvi put u više od dve decenije, nakon što je u petak postalo jasno da je američka inflacija prošlog meseca dostigla maksimum za poslednjih više od 40 godina, piše britanski BBC.

Upozorenje o epidemiji Covid-19 u Pekingu takođe je doprinelo zabrinutosti investitora oko globalnog ekonomskog rasta.

Osim što su pale vrednosti na azijskoj berzi, pale su, navodi britanski medij, i globalne cene nafte, indijska rupija je pala na novi rekordno nizak nivo – na manje od 78 za američki dolar. Bitkoin je, takođe, pao ispod 25.000 dolara, na najniži nivo od decembra 2020.

Zvanični podaci su u petak pokazali da su cene u SAD rasle brže nego što se očekivalo prošlog meseca, pošto su rast troškova energije i hrane gurnuli inflaciju na najviši nivo od 1981. godine.

Godišnja stopa inflacije porasla je na 8,6 odsto u maju, saopštilo je Ministarstvo rada.

“Investitori su se uplašili da bi Federalne rezerve mogle preduzeti snažnije mere tim povodom”, prenosi BBC, a u tekstu se dalje navodi da bi Centralna banka svoje planove trebalo da objavi u sredu.

Prošlog meseca, Federalne rezerve su objavile da povećavaju kamatne stope za pola procentnog poena, na raspon od 0,75 odsto do jedan odsto, a ovi potezi su usledili pošto su rastući troškovi života pritiskali domaćinstva ali i kreatore politike da se pozabave ovim pitanjem.

“Glavni problem u SAD je sve veći trošak goriva jer je cena benzina u proseku iznosila više od pet dolara po galonu po prvi put u subotu, prema Američkom udruženju automobila”, navodi se u tekstu britanskog medija.

Investitori su, s druge strane, zabrinuti da bi Fed i druge velike centralne banke mogle da preduzmu agresivne mere da obuzdaju rastuće cene, uključujući previsoko i prebrzo podizanje kamatnih stopa i da izazovu oštro usporavanje privrede.

“Investitori su takođe oprezni zbog širenja Covid-19 u Kini nakon što je najnaseljenija četvrt u Pekingu Čaojang objavila juče da će biti sprovedena tri kruga masovnog testiranja kako bi se kontrolisala „svirepa“ epidemija – do sada 166 potvrđenih slučajeva”, ističe BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari