Informisanje kao osnov za ekonomsko osnaživanje 1Sa radionica i obuka korak napred Foto: Arhiva Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota

„Nezaposlenost žena je problem koji je godinama prisutan u Srbiji pa i u Pirotu. Pored ovoga, činjenica je i da su za isti posao manje plaćenije od muškaraca, da teže dolaze do zaposlenja i da se retko odlučuju da započnu sopstveni biznis.

Nedovoljno samopouzdanje, nedostatak podrške od porodice, nepovoljan materijalni status, nedostatak informacija i potrebnog znanja za samostalno bavljenje poslom, glavni su faktori koji ograničavaju žene u sprovođenju poslovnih inicijativa“, kaže za Danas šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota Marija Đošić.

Podseća da su Gradu Pirotu prošle godine odobrena sredstva za realizaciju projekta „Korak napred“ u okviru javnog poziva programa Swiss PRO za podršku lokalnim samoupravama u osnaživanju mehanizma za rodnu ravnopravnost.

– Odgovorno telo za realizaciju projekta je bila Komisija za rodnu ravnopravnost. Projekat je fokusiran na unapređenje položaja žena u lokalnoj zajednici, a ima za cilj ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena kao i preduzetnica koje su početnice u biznisu, kaže Đošićeva i dodaje da je ovaj projekat važan za poboljšanje položaja žena u gradu.

Prema njenim rečima, značajan procenat iz ciljne grupe živi u ruralnim sredinama gde je manja dostupnosti informacija i gde se zbog mentaliteta sredine „ženski posao“ nepravedno stavlja na nižoj lestvici prioriteta.

– S druge strane, aktuelna situacija sa pandemijom kovida 19 imala je za posledicu dodatnu nezaposlenost, što je još jedan od razloga za unapređenje inicijativa za ekonomsko osnaživanje žena. Ovim projektom je značajno povećana informisanost o značaju ženskog preduzetništva i radnom angažovanju uopšte. Fokus je stavljen na logističku podršku u osnaživanju žena kroz teorijske i praktične obuke za njivou poslovnu orijentaciju u budućnosti. Ovaj projekat ima za cilj da pruži podršku ženama u sticanju većeg samopouzdanja i rešenosti da ekonomski ojačaju, da steknu nova saznanje i otvore novo poglavlje u svom životu, da spoznaju svoju vrednost u smislu ekonomskog privređivanja i da ih ohrabri da svoje ideje pretvore u konkretne poslovne poduhvate, kaže Đošićeva.

Informisanje kao osnov za ekonomsko osnaživanje 2
Marija Đošić, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Pirota Foto: Arhiva Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Pirota

Prema njenim rečima, u toku projekta organizovane su obuke za tri kategorije: Početnice u biznisu, radno angažovanje kod poslodavca i potencijalne preduzetnice, odnosno one koje žele da započnu sopstveni biznis. Takođe obuke su imale i praktični deo primerom dobre prakse. Žene mentori koje posluju i žive od svog rada su imale priliku da prenesu svoja iskustva budućim preduzetnicama, ukažu na neke probleme ali i koristi od sopstvenog rada.

– Obuke su organizovane tri meseca. Ciljna grupa je bilo 30 žena, ali je na obukama bilo 45 polaznica, jer smo zbog povećanog interesovanja prilikom formiranje baza potencijalnih polaznica proširili spisak i pružili mogućnost obuke za dodatni broj žena, kaže Đošićeva.

Jedna od polaznica obuke je o Jelena Krstić, koja ima Radionicu za vez „Vez pokloni“ u Pirotu.

– Radim već dve i po godine. Ova obuka mi dosta znači za dalji rad i razvoj biznisa i pronalaženje novog tržišta. Proizvode koje radim prodajem širom Srbije. Za sada radim sama i pokušavam da se izborim na tržištu. Ovakve obuke su posebno značajne za žene koje tek kreću u neki svoj biznis, kaže Krstićeva.

Đošićeva naglašava da su partneri na projektu lokalna samouprava, Komisija za rodnu ravnopravnost Gradske uprave Pirot i UNOPS u okviru programa SWISS PRO. Projekat je trajao osam meseci.

– Ciljna grupa su nezaposlene žene kojima nedostaje socijalizacija u smislu da provode vreme van svog doma, sa drugim ljudima što umnogome utiče da i nemaju dostupne informacije o svim mogućnostima u pogledu poslovne orijentacije. S druge strane, veliki deo ženske populacije iz ciljne grupe nema potrebna znanja da se služi internetom i tako bude informisan, što je još jedan ograničavajući faktor. Projektne aktivnosti su zato i koncipirane da direkto utiču na bolju informisanost žena o mogućnostima samozapošljavanja, odnosno početku biznisa, a samim tim i na podizanju njihove svesti o značaju sopstvene ekonomske i materijalne sigurnosti. Ciljevi su podizanje svesti žena o značaju radnog angažovanja i ženske inicijative u preduzetništvu, kaže Marija Đošić.

Podrška Vlade Švajcarske

Projekat „Korak napred“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO)“, precizira Marija Đošić.

* Tekst je deo projekta projekta „Žene u politici i životu u Pirotu nekad i sad“ i sufinansira ga Grad Pirot

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari